Umno Cuba Sekat Usaha PAS Bersama Masyarakat

2420

SETIU – Umno sering melakukan pelbagai ‘makar’ untuk cuba menyekat PAS bersama masyarakat.

Seorang penduduk Kampung Padang Kemunting di sini, Fatimah Abdullah, 69, kesal kerana tindakan beberapa pemimpin Umno setempat yang menghalang dan cuba merampas sebuah surau yang menjadi premis bagi aktiviti kemasyarakatan.

“surau Tanjung Kedepan tu asal buat untuk orang ramai……….(tapi) bila orang (pemimpin) Umno dok benar orang PAS sembahyang, sebab dia kata surau lama tu surau dia,” ujarnya

Beliau yang ditemui berkata, surau yang dibina pada tahun 2007 itu adalah hasil usaha dan sumbangan orang ramai di atas tanah yang diwakafkan oleh pengasasnya, Almarhum Haji Muda Abdullah.

Warga emas yang selesa disapa sebagai ‘Mok Da’ itu berkata, orang kampung sukacita dan bersyukur kerana adanya surau tersebut, pelbagai aktiviti majlis ilmu dapat diadakan.

Malah kata beliau, ramai kaum wanita di kampung itu yang kini pandai dan menjadi pengajar mengaji Al-Quarn adalah kerana hasil tunjuk ajar Almarhum Haji Muda.

Katanya, walaupun Almarhum sudah meninggal baru-baru ini, kelas pengajian masih diteruskan dengan tenaga pengajar yang terdiri daripada penduduk kampung tersebut.

Sehubungan itu, cucu kepada arwah Haji Muda, Aminah Razak, turut dukacita dengan tindakan pemimpin Umno kampung terbabit.

“Jadi sekarang ni, surau nilah tempat buat aktiviti penduduk kampung…..sekarang (pemimpin) Umno sekat,

“tujuan mereka untuk menghalang usaha murni PAS dan menyekat penduduk kampung hidup subur dengan agama Allah,” jelasnya.

Justeru itu, penduduk kampung terbabit telah berganding bahu untuk mendirikan surau baharu, menggganti premis lama itu, sebagai pusat aktiviti.

“Alhamdulillah, walaupun dia kuasai surau lama….tapi tak  berjaya memakmurkan masyarakat,

“surau baru ni hidup, tapi surau lama tu, nampak lesu,” ujar beliau yang juga Naib Ketua Muslimat PAS Cawangan Padang Kemunting.