UK Akan Adakan Sesi ‘Libat Urus’ Dengan Taliban

153
Pemimpin Taliban mengatakan pembentukan kerajaan Afghanistan baharu pada peringkat akhir

Setiausaha luar Britain, Dominic Raab, mengatakan bahawa ‘libaturus langsung’ diperlukan dengan Taliban yang kini menguasai Afghanistan.

“Realitinya adalah kita tidak akan mengiktiraf Taliban pada waktu terdekat yang akan datang tetapi saya rasa ada ruang lingkup penting untuk terlibat dan berdialog,” katanya pada hari Khamis semasa misi diplomatik ke Doha.

Sementara itu, Qatar telah bekerjasama dengan Taliban untuk membuka kembali lapangan terbang Kabul “secepat mungkin”.

Menteri Luarnya Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani menambah, bahawa negara Teluk juga meminta bantuan teknikal dari Turki.

“Kami bekerja sangat keras (dan) kami tetap berharap agar kami dapat mengoperasikannya secepat mungkin,

“Mudah-mudahan dalam beberapa hari ke depan kami akan mendengar beberapa berita baik,” kata Al Thani pada hari Khamis pada sidang media bersama Rakan sejawat Britain, Dominic Raab di Doha.

Setiausaha luar Britain mengatakan bahawa ada keperluan untuk terlibat dengan Taliban tetapi negaranya tidak mempunyai rancangan segera untuk mengiktiraf pemerintahan baharu itu.

Raab menambah, bahawa UK akan menilai kelompok itu dengan tindakannya, bukan dengan kata-kata.

Lapangan terbang Kabul mengalami kerosakan ketika Amerika Syarikat dan sekutunya memindahkan lebih dari 100,000 orang, berakhir pada tarik yang ditetapkan, 31 Ogos

Taliban mengawal seluruh Afghanistan pada 15 Ogos dalam gerakan ketenteraan yang mengejutkan, menyingkir pentadbiran Kabul yang disokong Barat.

Kumpulan itu juga telah meraikan penarikan keluar pasukan tentera asing pimpinan AS setelah 20 tahun berperang.

Ketika Taliban bersiap untuk mengumumkan pembentukan pemerintahan baru, PBB memperingatkan dunia tentang krisis kemanusiaan semakin meningkat.

Badan dunia itu menjangkakan satu daripada tiga orang warga Afghanistan akan kelaparan disebabkab kos makanan yang melambung.

Harga makanan telah meningkat sekitar 50 peratus, dan petrol sebanyak 75 peratus, dalam beberapa hari terakhir.