Tentera Gabungan Saudi-UAE Tawan Hudaida

1253

Pegawai tentera mengumumkan di Twitter, pasukan dari gabungan Saudi dan Emirat telah menawan lapangan terbang di bandar pelabuhan Yuda di Hudaida.

Dalam hantaran pada hari Sabtu, akaun yang dikaitkan dengan tentera Yaman berkata lapangan terbang itu telah “dibebaskan dari cengkaman militia Houthi”.

Lapangan terbang Hudaida hanya terletak di selatan bandar itu, tempat pertempuran berat masih berterusan, di tepi selatan Hudaida.

Bagaimanapu, pihak berkuasa penerbangan awam yang dikaitkan dengan Houthi menafikan pemberontak telah kehilangan kawalan atas lapangan terbang.

Agensi berita rasmi Houthi SABA melaporkan timbalan ketua penerbangan awam, Mohammed al-Sharif, pada hari Sabtu mengatakan bahawa gambar-gambar yang diedarkan di laman berita dan media sosial tentang lapangan terbang itu diambil pada 2016 dan pagar yang ditunjukkan sebagai pagar lapangan terbang adalah sebenarnya terletak di sebidang tanah kepunyaan pembuat undang-undang.

Pertempuran berat telah menyebabkan sekurang-kurangnya 39 orang terbunuh pada hari Khamis, termasuk 30 pemberontak Houthi dan sembilan pasukan pro-kerajaan.

Pemberontak telah mengarahkan orang awam untuk berpindah dari pinggir bandar dan ke pusat bandar.

Angkatan bersenjata Arab dan Emirat mulai menyerang Hudaida pada hari Rabu ke atas pasukan Houthi yang menawan bandar berpenduduk sekitar 600,000 orang itu pada akhir 2014.

Kerajaan Yaman yang disokong oleh Arab Saudi dan UAE menuduh pemberontak Houthi menggunakan pelabuhan Hudaida untuk menyeludup senjata dari Iran ke negara Yaman.

Pelabuhan itu, yang masih berada di bawah kawalan pemberontak, bertanggungjawab terhadap 70 peratus impot senjata ke Yemen , menimbulkan kebimbangan terhadap pertempuran yang akan mencetuskan bencana kemanusiaan.

Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah menyatakan “kebimbangan yang mendalam” terhadap pertempuran dan pegawai PBB telah memberi amaran tentang risiko kebuluran .

Adana Dieng, penasihat khas PBB mengenai Pencegahan Kemusnahan, berkata serangan terhadap Hudaida dapat meningkatkan risiko kebuluran .

Lebih 22 juta orang di Yaman memerlukan bantuan, termasuk 8.4 juta yang berisiko kelaparan, menurut PBB, yang menganggap Yaman sebagai krisis kemanusiaan terburuk di dunia.

“Pelabuhan Yemeni (Hudaida) adalah rangkaian bantuan untuk penyampaian bantuan dan serangan udara Gabungan dapat membunuh lebih banyak orang dari masa ke masa melalui kelaparan dan kelaparan apabila merosakkan infrastruktur awam seperti itu,” kata Dieng dalam satu kenyataan – AJE