Tamatkan Segera Konflik Yaman

1001

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu pada Sabtu menggesa “langkah segera” diambil untuk menamatkan krisis yang sedang berlaku di Yaman .

Dalam satu kenyataan, Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia Michelle Bachelet mengatakan bahawa konflik di Al Hodeidah membawa kepada jumlah korban yang tidak dapat disangkal.

“Koalisi yang dipimpin oleh Saudi dan pasukan pro-Hadi, pasukan Houthi – dan mereka yang membekalkan senjata atau sokongan lain kepada pihak-pihak kepada konflik,

“semuanya memiliki kuasa atau pengaruh untuk menghentikan kelaparan dan pembunuhan orang awam, untuk memberi keamanan kepada rakyat Yaman, “katanya.

Menurut maklumat yang dikekuarkan oleh Pejabat Hak Asasi Manusia PBB, sekurang-kurangnya 110 serangan udara dilakukan di Al Hodeidah, Sa’ada dan Sana antara 31 Oktober dan 6 November.

Pesawat tempur pakatan arab telah melayang di ketinggian rendah di bandar Al Hodeida sejak Khamis, memandangkan Houthi menembak peluru berpandu anti-pesawat dan mortar serta pertempuran jalanan yang ganas berterusan, tambahnya.

Sekurang-kurangnya 23 orang awam disahkan meninggal dunia sejak 24 Oktober, manakala kira-kira 445,000 orang awam telah dilarikan secara dalaman di Al Hodeidah sejak awal bulan Jun, Pejabat Hak Asasi Manusia PBB melaporkan.

Pegawai PBB menyeru agar ja ditamatkan segera kerana ia akan menambah peningkatan tentera yang katanya juga membawa kepada “ketidakamanan makanan bencana sekitar 14 juta orang di seluruh negara”.