Seorang Terkorban Apabila ‘Protes’ Bertempur Penyokong Kerajaan

507

Bantahan pembangkang besar-besaran bertukar menjadi ganas pada hari Sabtu dengan seorang ditembak mati dan 21 cedera apabila kerajaan Thailand mengarahkan tentera untuk melindungi bangunan penting kerajaan .

Penunjuk perasaan , yang mahu menggantikan kerajaan Perdana Menteri Yingluck Shinawatra, telah mengadakan perhimpunan jalanan terbesar di negara itu sejak keganasan politik di Bangkok tiga tahun lalu meninggalkan puluhan mati.

Bantahan tercetus berikutan pembentangan rang undang-undang pengampunan , yang dikhuatiri akan membenarkan kepulangan bekas Perdana Thaksin Shinawatra , abang kepada Yingluck, yang digulingkan oleh jeneral pendukung raja pada tahun 2006.

Thaksin dipuja oleh ramai kelas pekerja bandar dan luar bandar di negara itu kerana dasar populis ketika berkuasa, tetapi dibenci oleh ramai di selatan , kelas pertengahan rakyat Thailand dan elit Bangkok , yang melihat beliau sebagai perasuah dan ancaman kepada pemerintahan beraja.

Sejak ketegangan meningkat di ibu negara, penunjuk perasaan menyerang sebuah bas yang membawa penyokong kerajaan menuju ke perhimpunan mereka sendiri di sebuah stadium sukan di Bangkok, membaling batu dan objek lain kepada kumpulan ‘baju merah itu’.

Penunjuk perasaan juga melemparkan botol pada polis berhampiran daerah Ramkhamhaeng , di mana lebih daripada 70,000 Baju Merah berkumpul.
Tembakan kemudiannya dilepaskan berhampiran stadium, menyebabkan kematian pertama sejak protes diadakan baru-baru ini.

“Seorang lelaki 21 tahun telah ditembak mati dengan kesan dua peluru ke sebelah kirinya, ” kata Boonchuay Pochantong , seorang pegawai di balai polis yang berhampiran Bangkok.

Dua puluh satu orang lain mengalami pelbagai kecederaan termasuk dari tembakan dan tikaman , menurut seorang pegawai di pusat kecemasan Erawan.

Tetapi pada tengah malam keadaan kelihatan tenang dengan pemimpin-pemimpin Baju Merah menyeru pengikut mereka untuk bermalam di stadium semalaman untuk mengelakkan konfrontasi – sumber AFP