Sekiranya Perang, Israel Terpaksa Pindahkan Penduduk Tel Aviv

2091
Sebuah rumah di tengah Israel rosak akibat bedilan roket dari Gaza

Pemimpin Hamas Yahya Sinwar memberi amaran, jika berlaku perang antara Israel dan Gaza, rejim Yahudi itu akan dipaksa untuk memindahkan masyarakat Tel Aviv dan penduduk di sempadan selatannya.

“Sekiranya Jalur Gaza diseret ke dalam perang, Israel akan menderita. Ia bukan sahaja perlu mengalihkan komuniti sekitar semenanjung (Gaza),

“tetapi juga (penduduk bandar-bandar) Asdod dan Ashkelon dan juga Tel Aviv, “kata Sinwar, menurut laporan Al-Aqsa TV.

“Jari kami berada di pemicu dan mereka akan menekannya untuk melindungi orang kita. Kami akan menjadi pedang dan perisai, ” tegasnya merujuk persiaan penembak roket Hamas.

Sinwar juga mengucapkan terima kasih kepada Mesir kerana membicarakan perjanjian gencatan senjata antara Hamas dan Israel pada 22 Mac pada jam 19:00 GMT.

Menurutnya, gencatan senjata itu berikutan beberapa minggu pertempuran ganas yang dicetuskan oleh serangan roket Hamas terhadap komuniti Israel.

Yahya Sinwar

Sebuah roket melanda sebuah rumah di tengah Israel dan mencederakan beberapa orang menyebabkan Israel bertindak balas dengan memusnahkan beberapa sasaran Hamas di Gaza.

“Kami telah memperkuat hubungan kami dengan Mesir,” kata Sinwar mengenai gencatan senjata itu dan menambah, beliau bersyukur kerana saudara di Mesir memainkan peranan besar dalam mengurangkan sekatan.

Menurut Ketua Hamas itu, gencatan senjata yang ditaja Mesir termasuk pengembangan zon memancing di Gaza, penyaluran dana Qatar, dan pembukaan semula sempadan antara Semenanjung Gaza dan Israel.

“Gencatan senjata itu datang ketika rakyat Gaza memperingati ulang tahun satu tahun ‘Great March of Return’ yang merupakan protes mingguan yang digalakkan oleh pegawai Hamas di sempadan selatan Israel,” ujarnya.

Pada hari Jumaat lalu, lebih daripada 10,000 warga Gaza membantah dan merosakkan sempadan sempadan Gaza.

Yahya Sinwar berkata perjanjian gencatan senjata tidak termasuk sebarang rancangan untuk menghentikan perarakan mingguan.

“Pengertian bukanlah alternatif kepada perpaduan dan perkongsian Palestin, tidak ada perbincangan tentang hak Palestin untuk menentang semua (apa jua) bentuknya,

terutama di Tebing Barat. Juga, tidak ada perbincangan tentang menghentikan (tunjuk perasaan ‘Great March’, ” jelasnya.