RUU355; Pelbagai Fitnah Dilemparkan Kepada PAS Untuk Membawa Hasrat Umat

1407

MARANG – Pelbagai fitnah yang dilemparkan oleh musuh-musuh Islam kepada PAS dalam usaha murninya membawa hasrat ummah untuk memperkasakan mahkamah syariah.

Pesuruhjaya PAS Terengganu YB Ustaz Satiful Bahri Mamat yakin, mereka memahami pindaan Akta 355 itu adalah untuk orang Islam sahaja, tetapi secara terang-terangan mereka membantahnya.

“kita tengok secara langsung (Live) mereka secara terang-terangan membantah pindaan undang-udang 355 ini,mnunujukkan sikap campurtangan mereka,

“kita dengar pelbagai kata nista dan penghinaan sebelum ini……..ada kata UG nak berpakat ) dengan Umno), bila lepas tu bunyi tak jadi……(dia kata) kena ‘kencing’ (tipu) doh……dia main ayat tu lahhhh,

“lepas pada tu kerajaan tak mahu ambil (bentang) seranh ke Ahli Parlimen Marang…..(dia kata) kena kecing pula….,” ujarnya.

Kata beliau, setelah Dato’ Seri Tuan Guru berjaya bentang, barulah orang ramai sedar siapa yang menipu orang ramai.

Yang jelasnya kata beliau, mereka yang tidak bersetuju itu nampaknya ‘terkencing-kencing’ kerana sibuk membantah, supaya pembentangan itu tidak dibenarkan.

“nampaknya mereka pulan ‘terkencing’! hakikat sebenarnya mereka membantah supaya (usul pindaa ran undang-undang itu) tidak dibentangkan,

“(tetapi) Alhamdulillah…….Allah memberi ruang kesempatan dan kesihatan kepada Tuan Guru Presiden kita sempat untuk membentangkannya,” tegas beliau.

Ahli Dewan Undangan Negeri Paka itu berkata demikian ketia berucap pada CeramahPerdana sempena menyambut kepulangan Ahli Parlimen Marang di masjid Rusila semalam Isnin 10 April.

Justeru itu, beliau bersyukur dan menyifatkan kejayaan pembentangan usul tersebut adalah kejayaan PAS dan seluruh umat Islam di negara ini.

Katanya, hasrat 30,000 rakyat yang berkumpul semasa Himpunan H355 pada bulan lalu terlaksana dengan berjayanya Ahli Parlimen Marang membawa usul itu.

Usul tersebut kemudiannya, kata beliau, disokong oleh Ahli Parlimen Kota Bharu yag juga Setiausaha Agung PAS Datuk Takyuddin Hassan.

Justeru itu, Ustaz Satiful berkata, ia adalah perkara yang besar kepada PAS kerana matlamat penubuhannya adalah untuk menegakkan syariat Islam.

“untuk mengamalkan semaksima dan sesempurna mungkin (dalam) mempraktikkan Islam dalam kehidupan kita,

“(kerana) parlimen dan perlembagaan memberi ruang seluas-luasnya kepada penganut agama lain untuk mengamal agama mereka,

“kita (orang Islam) tidak pernah menganggu-gugat tetapi walaupun Islam adalah agama rasmi negara kita…..masih banyak halangan kepada umatnya untuk melaksanakan aa yang diperintahkan oleh Allah dan rasulNya,” jelas beliau.

Oleh itu katanya, pindaan Akta 355 tersebut, yang dibawa oleh PAS adalah usaha untuk melihat, Islam kembali berdaulat diatas mukabumi Malaysia.