Rohingya; Jawatankuasa HAM Gesa Myanmar Tamatkan Operasi Ketenteraan

1437

Satu jawatankuasa utama PBB telah meluluskan resolusi pada Khamis menggesa Myanmar menamatkan operasi ketenteraan terhadap umat Islam Rohingya, memastikan kepulangan sukarela mereka dari Bangladesh dan memberikan hak kewarganegaraan penuh.

Jawatankuasa Hak Asasi Manusia (HAM) meluluskan resolusi yang ditaja oleh 57 negara Pertubuhan Kerjasama Islam dengan undi 135-10, dengan 26 berkecuali.

Mereka yang mengundi “tidak” termasuk jiran terdekat Myanmar China dan juga Russia, Filipina, Vietnam dan Laos.

Resolusi itu kini akan dibawa kepada Perhimpunan Agung PBB yang dianggotai 193 negara untuk diundi pada akhir Disember ini.

Duta PBB Arab Saudi, Abdallah Al-Mouallimi, bercakap bagi pihak OIC berkata, kejadian tidak berperikemanusiaan, kebencian agama yang berlaku di Myanmar, memaksa hampir 620,000 umat Islam Rohingya melarikan diri ke Bangladesh.

Beliau berkata OIC amat bimbang pada peningkatan keganasan terhadap Rohingya, yang telah dipanggil ‘serangga’ dan ‘lipas’ di Myanmar.

Resolusi itu menyatakan terdapat penggunaan yang tidak seimbang dan berterusan kekerasan oleh pasukan keselamatan Myanmar terhadap masyarakat Rohingya dan lain-lain di utara Rakhine State.

“hampir 60 peratus daripada orang Islam yang telah terpaksa melarikan diri kanak-kanak. Yang membimbangkan tentang pelanggaran dan pencabulan hak asasi manusia, terutamanya di Rakhine,

“dan menyeru Myanmar untuk memberikan bantuan kemanusiaan tanpa halangan untuk membantu mereka yang memerlukan serta akses untuk misi pencarian fakta PBB,” menurut Resolusi itu.

Ia juga meminta Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres untuk melantik duta khas bagi Myanmar.