– Road potholes and road dividers can be life threatening users
Perforated road conditions and road dividers which has no light reflection or is not painted in bright colors can threaten the user’s life. Among the causes of road accidents are caused by uneven road conditions and perforated and there is no warning sign as well as road dividers that have no light reflection especially during the night and heavy rain.
We have received complaints from road users said that they had made complaints about road problems in front of Desa Bahagia and and Vista Perdana (Permyjaya main road to the airport bypass) no traffic lights, twin lines (do not overtake.) traffic speed signs and road dividers to avoid speeding drivers. According to the complainant he had raised this issue to the authorities but no action was taken.
He added that a lot of accidents happened in the area and he hopes the issue can be resolved quickly. Indeed, we find that there are some drivers who are negligent and speeding their vehicles in residential areas. If there are no warning signals or traffic lights, they will accelerate their vehicle speed and some also use the road as where they fought fate with illegal racing.
We also found some lorry drivers or trailer park their vehicles on the roadside, this can also threaten road users especially at night and heavy rain.
We hope the above problem will be taken action immediately to avoid further accidents in the area. Collaboration with the relevant parties to address this problem is very much appreciated.
Yours faithfully
Jofri Jaraiee
Sarawak PAS Commissioner cum Miri PAS Chief
– Jalan berlubang dan pembahagi jalan boleh mengancam pengguna
Keadaan jalan berlubang dan pembahagi jalan yang tiada pantulan cahaya atau tidak dicat dengan warna yang terang boleh mengancam nyawa pengguna. Antara punca kemalangan jalan raya disebabkan oleh keadaan jalan yang tidak rata dan berlubang dan tidak ada tanda amaran serta pembahagi jalan yang tidak mempunyai pantulan cahaya terutamanya pada waktu malam dan hujan lebat.
Pihak kami ada menerima aduan dari pengguna jalanraya menyatakan yang mereka pernah buat aduan tentang masalah jalan di hadapan kawasan Desa Bahagia dan Vista Perdana (jalan besar Permyjaya ke jalan pintas airport) tidak ada lampu isyarat, garisan berkembar (untuk tidak memotong) tanda lalulintas had laju dan pembahagi jalan untuk mengelak pemandu memandu laju. Menurut pengadu dia pernah menyuarakan masalah ini ke pihak berkenaan tetapi tiada sebarang tindakan dilakukan.
Menurut beliau lagi banyak berlaku kemalangan di kawasan tersebut dan beliau harap masalah ini dapat diselesaikan dengan segera. Memang kita dapati ada sesetengah pemandu yang cuai dan memandu laju kenderaan mereka di kawasan perumahan. Sekiranya tiada sebarang tanda amaran atau lampu isyarat, mereka akan memecut kenderaan mereka dengan laju dan ada juga yang mengguna jalanraya sebagai tempat mereka beradu nasib dengan lumba haram. Kami juga mendapati beberapa pemandu lori atau treler memarkir kenderaan mereka di tepi jalan, ini juga boleh mengancam pengguna jalan raya terutamanya pada waktu malam dan hujan lebat.
Kami harap masalah di atas akan diambil tindakan segera untuk mengelakkan kemalangan lanjut di kawasan itu. Kerjasama dengan pihak yang berkaitan untuk menangani masalah ini sangat dihargai.
Jofri Jaraiee
Pesuruhjaya PAS, Sarawak