Rayu Sumbangan Pembinaan SRI Darul Rahman

2112

Oleh: Khalid Abdullah

KEMAMAN – PAS DUN Kemasik merayu sumbangan kewangan dari orangramai untuk menyiapkan kerja-kerja pembinaan Sekolah Rendah Islam Darul Rahman, Kampung Baru,Kertih yang telah dimulakan sejak sebulan lalu.

Ketua Urusan Ulama PAS DUN Kemasik yang juga pengerusi jawatankuasa pembinaan, Ustaz Muhammad Mahadi Nawi menjelaskan demikian ketika ditemui di tapak pembinaan sekolah tersebut, di sini, petang semalam.

“Sejak memulakan pembinaan, sebanyak RM120,000 telah kita belanjakan dan masih memerlukan hampir RM300,000 lagi untuk menyiapkan bangunan dua tingkat, dengan kapasiti lapan buah kelas untuk fasa pertama ini

“Semua perbelanjaan pembinaan setakat ini adalah hasil sumbangan masyarakat awam dan sempena bulan ramadhan ini, kita mempertingkatkan usaha mencari dana kewangan

“siapnya sekolah ini nanti, ianya akan menyediakan pendidikan islam peringkat sekolah rendah kepada pelajar, juga sebagai alternatif untuk ibubapa membuat pilihan tanpa bergantung kepada sistem pendidikan arus perdana semata-mata” katanya.

Beliau juga memaklumkan sesi pendaftaran pelajar akan dilakukan selepas Hari Raya Aidilfitri, seterusnya pengambilan kakitangan dan bersedia menerima kemasukan pelajar untuk memulakan sesi persekolahan pada januari tahun 2018 ini.

“Penubuhan sekolah ini adalah hasil cetusan idea Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Ir. Hj. Khairi Nizam Khirudin yang inginkan PAS DUN Kemasik mengambil usaha menubuhkan,

“sebuah insitusi pendidikan Islam peringkat sekolah rendah sebagai kesinambungan untuk anak-anak yang tamat belajar di Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) meneruskan pendidikan Islam” tambah beliau..

Kompleks bangunan sekolah dua tingkat ini dijangka mengambil masa tiga tahun untuk siap sepenuhnya dan akan mempunyai kelengkapan surau, 16 buah kelas, kuarters guru, tandas dan sebagainya dengan anggaran kos pembinaan RM 2 juta.

Orangramai yang berhajat untuk menyumbang boleh menghubungi beliau di talian 013-9563340 atau bayaran online melalui Maybank 5630 5523 1428 atas nama Sekolah Rendah Islam Darul Rahman.