Pesta Sukan PASTI Medan Ukhuwah Dan Silaturrahim

1994

Oleh : Faizal Ghani

DUNGUN – Pesta Sukan Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) menjadi medan untuk merapatkan hubungan ukhuwwah dan silaturrahim antara ibu bapa, guru dan para pelajar.

Pengarah PASTI Terengganu, Ustaz Sulaiman Sulong berkata aktiviti tahunan tersebut amat penting sebagai kayu ukur mutu dan perkhidmatan institusi pra-sekolah itu

ketika merasmikan majlis penutup dan pembahagian hadiah kepada para pemenang.
“Di samping itu, perkara penting yang perlu diutamakan ialah keupayaan PASTI untuk memberi mutu perkhidmatan terbaik dengan tidak mengabaikan tanggungjawab kebajikan dan sosial, ” ujarnya.

Beliau berkata ketika merasmikan majlis penutup dan pembahagian hadiah kepada para pemenang pada 8 April, di Padang Bola Sepak Kampung Nyior, dekat sini.

Oleh itu, beliau mengharapkan tanggungjawab semua pihak untuk memastikan PASTI terus menjadi pilihan utama masyarakat.

“peranan kita untuk melihat dan menjadikan PASTI pilihan utama masyarakat adalah tanggungjawab semua penggiat PASTI,

“Tanggungjawab ini bukan hanya untuk kesinambungan PASTI sahaja tetapi untuk melihat dan memastikan Islam dan syariatnya mekar berkembang di bumi Terengganu dan Malaysia,” jelasnya.

Pesta sukan sehari itu menyaksikan, Kawasan Kemaman telah dinobatkan sebagai johan keseluruhan, dalam suasana meriah yang dapat dirasai oleh para hadirin.

Gelagat anak-anak disamping sorakan semangat dan sokongan yang dilaungkan, sejak bermula dari sehingga tamat permainan, dalam setiap acara yang melibatkan setiap daerah di negeri ini.