Penentangan Dan Kebangkitan Palestin, Adalah Strategi Paling Berdaya Maju

1190

Pilihan penentangan dan kebangkitan adalah kaedah yang paling berdaya maju dan pilihan yang paling strategik diperlukan untuk mengalahkan penjajahan Israel.

Ketua Biro Politik Hamas, Ismail Haniyeh menegaskan bahawa, penjajahan Israel tidak mempunyai masa depan tanah Palestin dan mana-mana perjanjian yang menfaikan hak-hak rakyat serta negara Palestin akan menemui kegagalan.

Beliau berkata, sesungguhnya Deklarasi Balfour tidak boleh mengubah fakta sejarah dan geografi yang membuktikan hak warga Palestine di negara itu.

“Isu Palestin akan kekal isu asas negara Arab walaupun semua bahaya mengelilinginya sekitarnya,” katanya dalam satu sidang video berkait Persidangan Antarabangsa Kesatuan Ulama Kebangkita Rakyat Palestin di Beirut pada Rabu 1 November.

Haniyeh berkata, Palestin telah mengukuhkan keupayaan dan Gaza telah menjadi ikon kebangkitan, mengingatkan bahawa tiga pencerobohan rejim Israel semuanya menemui kegagalan.

Beliau berkata langkah-langkah meningkatkan strategi untuk menghadapi cabaran dan menerima pakai kebangkitan rakyat adalah pilihan laluan ke arah pembebasan.

“Strategi ini akan juga menjadi keutamaan semula perjuangan rakyat Palestin dalam dimensi Arab dan Islam,” katanya dan menambah, tunggak strategi yang adalah kebangkitan, perpaduan, membina jambatan dan mengukuhkan kehadiran Palestin di arena antarabangsa.

Katanya, keputusan untuk perdamaian adalah pemulihan dan Hamas bertujuan untuk membina struktur Palestin yang benar, bersatu dan kuat.

Haniyeh menegaskan bahawa Hamas akan melakukan segala apa yang perlu untuk kejayaan perdamaian Palestin.

Oleh itu, beliau memberi jaminan bahawa Hamas adalah terbuka kepada semua komponen bangsa dan negara-negara Arab dan Islam.

“perjuangan rakyat Palestin mesti kekal dipisahkan daripada sebarang konflik di rantau ini.

“Sepanjang masa lalu, kita telah berusaha untuk menyatukan teori membina jambatan dan mengukuhkan hubungan dengan semua komponen dalam negara.

“Dalam konteks yang sama, kita berdoa untuk kestabilan di Syria dengan harapan bahawa ia akan mengambil semula peranan bersejarah ke arah Palestin,”jelasnya.

Beliau juga berdoa untuk keselamatan di negara-negara Arab supaya mereka berdiri bangkit menentang plot Zionis.