Pemimpin Tamak dan Korup!

837

http://buletinonline.net/images/stories/berita32/IMG_4838.JPG– Agensi Pembangunan Tanah Gagal Tingkat Taraf Hidup Melayu

Tidak banyak perbezaan antara Felda dan Felcra; dalam penempatan Felcra, para penduduk mempunyai tanah dan bukan kerajaan. Kedua-dua entiti bertujuan untuk mengurangkan jurang ekonomi Melayu di luar bandar.

Tetapi menurut Pengerusi Persatuan Kebangsaan Anak-anak Peneroka Peneroka (ANAK) Mazalan Aliman, pada hari ini nasib penduduk Felcra adalah sama seperti saudara-saudara mereka dalam skim Felda.

Felcra ditubuhkan pada tahun 1966, selepas 10 tahun penubuhan Felda, dengan tujuan untuk mengembangkan tanah milik peribadi dalam usaha untuk meningkatkan status masyarakat Melayu dikampung-kampung.

Felcra membuka pemukiman dan perkebunan baru bagi mereka yang tidak mempunyai lahan. Pada tahun 1997, Felcra menjadi Felcra Bhd, sebuah syarikat yang dimiliki sepenuhnya milik kerajaan.

Akibat dari itu, tidak berapa lama kemudian ketamakan melangkah masuk ke alam Felcra

Menurut Mazlan, majoriti orang-orang kampong sedang ditindas akibat dari salah urus dan penyalahgunaan kuasa di Felcra.

Mazlan, yang juga Pengerusi Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS baru-baru ini telah mendedahkan 22 dokumen, lengkap dengan bukti, perincian tindakan penipuan yang didakwanya melibatkan Felcra.

Beliau berkata sebanyak 22 kes dikesan berlaku secara serentak melibatkan 90.000 penduduk kebangsaan.

Mazlan turut mendakwa di antara kes-kes penipuan adalah melibatkan penipuan dana di koperasi para penduduk , Koperasi Peserta-perserta Felcra Bhd, kontrak bernilai RM14.8 juta di Felcra Jemoreng, Sarawak, pembelian RM7 juta bon tanpa restu dan kelulusan daripada penduduk dan pemalsuan dokumen bagi kerja-kerja pertanian di Sabah.

“Yang nyata, peserta Felcra menghadapi masalah yang lebih serius berbanding penduduk Felda. Tetapi mereka tidak tahu kepada siapa mereka harus mengadu, “kata Mazlan.

Selain 22 kes tersebut, beliau juga mendakwa mempunyai bukti yang kukuh beberapa kes lain yang melibatkan penyelewengan dan penyalahgunaan yang akan didedahkannya dalam masa terdekat

“Ia bukan hanya berlaku di Felda dan Felcra, bahkan terdapat salah urus yang serius dalam beberapa agensi seperti Risda, Mida, Uda dan lembaga lain.

“Hanya ada satu penjelasan atas segala kepincangan ini, pemimpin negara yang korup yang hanya tertarik kepada keuntungan peribadi dengan mengorbankan dana awam,” katanya.

Tolak pemimpin korup

Melalui Model Ekonomi Baru, kata Mazlan, ekuiti 30% boleh dicapai lebih awal “jika dan hanya jika” kerajaan telus dan menggerakkan agensi pembangunan tanah dengan betul.

“Ada beberapa agensi yang terlibat dalam pembangunan melibatkan berjuta-juta hektar tanah bernilai berbilion ringgit.

“Jika agensi pembangunan tanah yang dibentuk 50 tahun dulu telah berjaya tanpa rasuah, Bumiputeras telah pun mencapai 30% ekuiti sekarang,” katanya.

“tiada kemiskinan tegar dan jurang ekonomi antara komuniti masyarakat dikurangkan.”tambahnya