Pejuang, Tentera India Terbunuh Dalam Pertempuran Terbaharu Di Kashmir

1800

Dua anggota tentera India dan dua pejuang terbunuh dalam pertempuran terbaharu di wilayah yang ditadbir India Kashmir, di mana ketegangan yang tinggi berlaku berikutan pembunuhan pemimpin terkemuka daripada Lashkar-e-Taiba kumpulan (LeT).

Awal Selasa minggu lalu, tentera India telah menyerang hendap dua pejuang di Kulgam, selatan bandar utama Srinagar.

“Ia adalah satu operasi yang sengaja dan pantas,” kata seorang pegawai tentera memberitahu agensi berita AFP.

Dalam kejadian berasingan, dua tentera India terbunuh dan seorang lagi cedera dalam pertempuran dengan pejuang di daerah Shopian.

“Tiga anggota tentera dipindahkan melalui udara, tetapi dua daripada mereka meninggal dunia sebelum mencapai sebuah hospital tentera,” kata seorang pegawai polis yang tidak mahu dikenali.

Keganasan berterusan beberapa hari selepas tentera India membunuh komander tertinggi LeT, Abu Dujana .

Kematiannya membawa kepada protes dan keganasan yang berlaku, di mana sekurang-kurangnya dua orang awam, termasuk seorang pelajar remaja, terkorban.

Akeel Ahmed Bhat, 17, meninggal dunia di hospital pada Rabu, sehari selepas dia dipukul oleh tentera kerajaan semasa protes mengutuk pembunuhan Abu Dujana.

“Akeel adalah hanya satu lagi mangsa awam kekerasan yang berlebihan terhadap penunjuk perasaan,” Parvez Imroz, seorang aktivis Kashmir, memberitahu Al Jazeera.

“Bagaimanapun, ia adalah corak yang sama kepada tentera kerajaan, mereka telah menggunakan kekerasan yang tidak seimbang terhadap penunjuk perasaan,” katanya.

Pemerintah India telah menguatkuasakan perintah berkurung di Srinagar kerana menjangkakan bantahan akan berlaku.

“Tentera dan polis telah sangat kejam terhadap penunjuk perasaan…..memukul mereka dengan keras. Mereka juga menyerbu rumah-rumah rakyat dan juga memukul wanita serta anak-anak mereka,” kata Imroz.

India juga telah ‘menggantung’ perkhidmatan internet mudah alih di Kashmir.

“Penggunaan media sosial adalah sangat kerap di kalangan belia Kashmir. Tindak balas ini tidak menghairankan untuk kita’

“tentera mahu menghalang orang muda turut bersama-sama dalam demonstrasi dengan menggantung rangkaian mudah alih,” kata Imroz.

Kashmir telah dibahagikan antara dua pesaing bersenjata nuklear, India dan Pakistan di mana setiap negara mentadbir sebahagian daripadanya, tetapi kedua-dua menuntut wilayah Himalaya itu keseluruhannya.

Kumpulan pemberontak telah berjuang sejak tahun 1989 di wilayah yang ditadbir India menuntut kebebasan dan kemerdekaan.

Hampir 70,000 orang telah terbunuh dalam kebangkitan rakyat dan berikutan tindakan keras tentera India.

India mengekalkan kira-kira 500,000 orang tentera di wilayah itu.

Sentimen anti-India telah meresap dalam jiwa Muslim Kashmir dan menyokong teguh perjuangan pemberontak menentang pemerintahan India, walaupun mereka berdepan dengan tindakan keras.

India menuduh Pakistan membekalkan senjata dan melatih pemberontak, namun dinafikan oleh Islamabad.

Pegawai mendakwa bahawa sebilangan besar anak-anak muda telah menyertai menyertai barisan hadapan pejuang pemisah sejak Julai lepas, dan berkata jumlah itu semakin meningkat selepas pembunuhan ketua kumpulan Mujahidin.