Parlimen Israel Beri Kuasa Kepada PM Untuk Isytihar Perang

1103

Parlimen Israel, atau Knesset, mengundi hari ini memihak kepada satu rang undang-undang yang membolehkan perdana menteri negara itu mengisytiharkan perang dalam ‘situasi yang melampau’, lapor harian Haaretz.

Perdana menteri hanya memerlukan kelulusan menteri pertahanan, katanya.

Laporan itu tidak mengatakan berapa banyak penggubal undang-undang mengundi memihak kepada rang undang-undang itu.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu membuat permintaan awal hari ini.

Jawatankuasa bersama Jawatankuasa Hal Ehwal Luar dan Pertahanan dan Perlembagaan, Jawatankuasa Hukum dan Keadilan menolak permintaannya, tetapi kemudiannya diundi oleh pleno Knesset, kata laporan itu.

Sebelum undi Knesset, Netanyahu mendakwa bahawa perkhidmatan perisikan Israel telah memperoleh maklumat rahsia daripada program senjata nuklear Iran.

Dalam satu kenyataan, Netanyahu mendakwa perkhidmatan perisikan Israel telah memperoleh 55,000 muka surat dokumen Iran mendedahkan bagaimana Tehran didakwa berbohong kepada dunia selepas menandatangani perjanjian penting pada tahun 2015 untuk mengekang program nuklearnya.

“Iran berbohong tentang (perkara) tidak pernah mempunyai program senjata nuklear, 100,000 fail rahsia membuktikan bahawa mereka berbohong,” katanya.

Kenyataannya diikuti dengan pertemuan akhir pekan antara Netanyahu dan Setiausaha Negara Amerika Syarikat Mike Pompeo yang baru bersumpah.

Presiden Donald Trump dijangka mengumumkan keputusannya pada 12 Mei sama ada Amerika Syarikat akan mengeluarkan perjanjian itu.

Israel secara tradisional menganggap Iran salah satu ancaman terbesar terhadap keselamatannya