Menteri Britain Pun pandai Toleransi

684

http://buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2010/07/damian-green-415x307.jpgLajnah Antarabangsa Dewan Pemuda PAS Pusat (LA DPPP)  mengalu-alukan kenyataan Menteri Imigresen Britain, Damian Green (gambar – kanan) untuk tidak mengemukakan cadangan ahli Parlimennya dari Konservatif  untuk mengharamkan pemakaian ‘burqa’ oleh wanita Islam di Britain.

Pendirian Damian yang menghormati  budaya dan adat sesetengah wanita Islam di Britain sangat dihargai oleh LA DPPP yang mana ianya akan memberikan satu indikator kearah perpaduan, keharmonian dan kelestarianan Negara Britain itu sendiri.

Walaupun terdapat perbezaan pendapat terhadap isu pemakaian ‘burqa’ bagi wanita Islam ini, namun faktor budaya dan sejarah perlulah diambil kira dalam usaha untuk menilai pembangunan negara. Britain sebagai salah sebuah kuasa besar dunia, juga diminta tidak terikut-ikut dengan cara Negara-negara lain terutamanya di Eropah dalam menangani hal-ehwal umat Islam. Tindakan Kerajaan Perancis yang baru-baru mengharamkan pemakaian burqa dilihat boleh mendatangkan persepsi negatif umat Islam di negaranya sendiri yang sudah menjangkau 7 juta orang. Juga tindakan negara terdekatnya seperti Denmark yang mengizinkan lakaran kartun yang menghina Nabi Muhammad saw di atas nama hak asasi dan individu. Di Switzerland umpamanya apabila isu pembinaan menara masjid menjadi pertikaian.

Kerajaan-kerajaan Negara Barat terutamanya perlulah cuba untuk memahami diantara hak asasi dan hak umum. Juga mereka perlulah memahami susur-galur pengamalan rakyatnya terutama yang beragama Islam diantara budaya, adat dan kewajiban dengan tidak mengorbankan hak individu dalam beragama.

Oleh itu, langkah yang diutarakan oleh Menteri Damian yang mengatakan beliau tidak bertindak terhadap ‘tindakan bukan Britain’, yakni tindakan yang beliau maksudkan menyekat pemahaman individu dan kenyataannya yang mengatakan, “Kita adalah satu masyarakat yang bertolak-ansur dan saling menghormati antara satu sama lain,” adalah satu kenyataan yang wajar.

Tahniah diucapkan. Semoga dengan adanya tolak-ansur dalam pemahaman akan dapat melestarikan rakyat Britain.

DR RAJA AHMAD AL HISS
Pengerusi Lajnah Antarabangsa
Dewan Pemuda PAS Pusat