Malaysia Melancarkan Lakaran Suspek Dalam Pembunuhan Fadi Al-Batsh

1844

Polis Malaysia telah mengeluarkan lakaran komposit wajah dua lelaki yang disyaki membunuh ahli Hamas di Kuala Lumpur.

Dua lelaki bersenjata itu, menembak sekurang-kurangnya 14 tembakan di Fadi al-Batsh , pensyarah kejuruteraan, di Kuala Lumpur pada hari Sabtu, menyebabkan beliau meninggal dunia di tempat kejadian.

Peringatan telah dikeluarkan supaya pemerhatian suspek dibuat pada semua titik keluar negara, kata polis pada hari Isnin.

Hamas, kumpulan yang memerintah Jalur Gaza , menuduh agensi pengintip Mossad Israel membunuh al-Batsh. Israel menolak tuduhan itu.

Gambar-gambar yang dihasilkan oleh komputer suspek berdasarkan keterangan oleh saksi, ketua polis Mohamad Fuzi Bin Harun berkata kepada pemberita.

Mereka menunjukkan dua suspek yang berkulit hitam yang mungkin Eropah atau Timur Tengah.

Ketinggian kedua-dua lelaki kira-kira 180sm, tegap tubuh badan, kata ketua polis, menurut rakaman komennya yang dilapor oleh agensi berita Reuters.

Kedua-dua suspek menaiki motosikal berwarna gelap boleh jenis BMW atau Kawasaki. Kedua-duanya membawa beg galas dan mempunyai jaket dan helmet yang gelap.

Gambar-gambar itu menunjukkan satu suspek memakai topi keledar dan gelas penutup muka.

Pemeriksaan forensik mendapati bahawa mangsa meninggal dunia akibat banyak kecederaan di kepala dan badannya.

“Kami akan menghantar beberapa peluru yang dikumpulkan kepada pakar analisis kami untuk menentukan jenis senjata apa yang digunakan dalam pembunuhan hebat ini,” kata Mohamad Fuzi. Beliau berkata mereka tidak pasti sama ada lelaki masih berada di Malaysia .

“Kami tidak boleh menutup pintu keluar kami dan kami tidak mempunyai maklumat lain selain ‘photofit’,” katanya.