Lebih 100K Menunaikan Solat Eid ul-Fitr Di Masjid Al-Aqsa

1747

Beribu-ribu umat Islam Palestin dari Baitulmuqaddis Timur dan Tebing Barat yang diduduki Israel melawat Masjid Al-Aqsa pada hari Jumaat untuk mennyambut Eid al-Fitr, selepas menunaikan sebulan puasa Ramadan.

Pihak berkuasa Israel telah mempertingkatkan keselamatan di sekitar masjid flashpoint, mengerahkan 2,000 tentera di kawasan itu dan menubuhkan sekatan jalan di pintu masuk Old City

Bagi umat Islam, Masjid Al-Aqsa Baitulmuqaddis Timur merupakan tempat paling suci di dunia ketiga. Orang Yahudi, bagi bahagian mereka, merujuk kepada kawasan itu sebagai “Gunung Kuil,” mendakwa ia adalah tapak dua kuil Yahudi terkemuka pada zaman dahulu.

Israel menduduki Yerusalem Timur dan Tebing Barat semasa Perang Timur Tengah 1967. Ia kemudiannya mencaplok bandar suci pada tahun 1980, mendakwa ia sebagai modal bersatu negara Yahudi yang diisytiharkan diri dalam gerakan yang tidak pernah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.