Kesatuan Sekerja Kemboja Berhadapan Saman Majikan

1078

Beribu-ribu pekerja kilang pakaian telah kembali bekerja di Kemboja sejak mogok menuntut gaji yang lebih tinggi mereka dihentikan secara kekerasan oleh pihak berkuasa pada minggu lalu.

Walau bagaimanapun , majikan kini memfailkan kes di mahkamah terhadap kesatuan sekerja sejak pertikaian tersebut dua minggu.

343316_Cambodia-Workers-PoliceKhieu Sambo , seorang peguam yang mewakili firma terhadap enam kesatuan yang terlibat dalam mogok itu memberitahu agensi berita Reuters bahawa lebih daripada 150 kilang telah memfailkan kes dan lebih telah disediakan.

“Saman akan memberi tumpuan kepada hasutan untuk menyerang, kerosakan kepada harta dan aset , paksaan dan mengancam pekerja yang mahu bekerja ,” Ken Loo, Setiausaha Agung Persatuan Pengeluar Pakaian di Kemboja (GMAC ), berkata pada hari Jumaat .

Chea Mony , Presiden Kesatuan Perdagangan Bebas , salah satu daripada mereka yang disasarkan , mendakwa badan kehakiman telah dipolitikkan tetapi dia tetap akan melawan dakwaan di mahkamah .

“Mereka mendakwa kita kerana mereka mahu mengugut kita supaya kita tidak akan mogok lagi dan supaya kita kita tidak membantu membantu pekerja. Kami tidak takut . ”

Persatuan pembuat pakaian berkata kebanyakan pekerja telah kembali untuk bekerja di seluruh negara pada hari Jumaat.

Walau bagaimanapun, hanya kira-kira 60 peratus kembali ke kilang di Taman Perindustrian Canadia di ibu negara, Phnom Penh.

Taman ini adalah ‘rumah’ kepada kilang-kilang yang membuat pakaian untuk jenama Barat seperti Adidas AG , H & M Hennes & Mauritz AB dan Puma SE.

Agensi Hak Asasi PBB berkata lima orang terbunuh dan 20 cedera oleh tembakan dan dipukul pada 3 Januari apabila polis tentera melepaskan tembakan ke atas pekerja-pekerja , yang menuntut kenaikan gaji minimum $ 160 sebulan daripada $ 100.

Kerajaan telah menawarkan sejumlah $ 95, kemudian $ 100, peningkatan sebanyak 25 peratus.

Kesatuan-kesatuan pekerja menolak tawaran itu tetapi menurut Ken Loo GMAC , gaji sekurang-kurangnya $ 100 akan mula berkuatkuasa pada 1 Februari.