Kerajaan Baharu Afghanistan Akan Diumumkan Dalam Beberapa Hari

540
Zabihullah Mujahid

Jurucakap Taliban Zabihullah Mujahid berkata, pada hari Isnin, kerajaan Afghanistan yang baharu akan diumumkan dalam beberapa hari lagi, setelah mengesahkan bahawa kumpulan itu telah mengambil alih Panjshir, satu-satunya wilayah yang masih berada di luar kawalan Taliban sebelumnya.

Namun begitu, katanya, Afghanistan mungkin membentuk pemerintahan sementara ketika persiapan sedang berlangsung untuk mengumumkan pentadbiran baru, kata Mujahid pada sidang satu media.

“Pentadbiran baharu mungkin dalam bentuk pemerintahan sementara. Ini adalah cadangan, mungkin, jika kita memiliki pemerintahan sementara, maka akan ada tempat untuk membawa perubahan atau reformasi dalam kerangka pemerintahan,” katanya.

Menurutnya, perincian dan tarikh pembentukan kerajaan baharu akan diberitahu tidak lama lagi, kerana masih ada beberapa masalah teknikal yang tersisa.

“Sudah beberapa hari, kerajaan baru akan diumumkan tidak lama lagi,” kata tamnahnya.

Pengumuman itu dibuat setelah beberapa sumber Taliban berpendapat bahawa ketua politik dan pengasas bersama Taliban Mullah Abdul Ghani Baradar, akan menjadi ketua kerajaan.

Mujahid berkata, kerajaan yang akan dibentuk itu merangkumi semua dan menyatakan harapan bahawa rakyat Afghanistan akan membantu dalam peralihan kuasa negara itu.

Oleh itu, katanya, bekas pegawai tentera Afghanistan akan dijemput untuk bergabung dengan jabatan keselamatan dalam pemerintahan baru.

Beliau juga menjelaskan bahawa Taliban berharap dapat menjalin hubungan yang kuat dengan negara-negara jiran.

Sementara itu, tidak ada korban jiwa semasa pertempuran di Panjshir, kata jurucakap itu, sambil menambah bahawa elektrik dan internet akan beroperasi semula di wilayah itu tidak lama lagi.

Mengisytiharkan bahawa perang di Afghanistan sudah berakhir, Mujahid berkata, lapangan terbang Kabul akan berfungsi sepenuhnya tidak lama lagi dan meminta semua pihak bersabar ketika kumpulan itu berusaha mewujudkan penerbangan antarabangsa.