Halwa Rhu Rendang Imarahkan Ramadhan

1645

Oleh : NHA

MARANG – “Banyak program yang kita susun di bulan Ramadhan ini bagi mengisi dan mengimarahkan bulan mulia ini selain tanggungjawab utama……. memasyarakatkan PAS,”ujar Ketua Halwa DUN Ru Rendang, Puan Azizah Mohd Yusof.

Sepanjang Ramadhan ini, Halwa DUN akan turun ziarah bersama isteri ADUN RU RENDANG sebagai wakil ADUN, selain program khusus bantuan sumbangan Ramadhan dan Aidilfitri.

Program-program tersebut merupakan aktiviti wajib setiap Ramadhan bagi mendekati warga di kawasan terbabit.

“Sebagai dun yang diwakili Presiden PAS ini, sudah tentu setiap jentera mesti memainkan peranan penting sebagai pembantu dan penggerak parti”

“Sumbangan yang diberikan walau tidak seberapa, namun itu adalah tanda ingatan dan cakna kami kepada masyarakat. Selain duit, barangan keperluan harian turut kita sampaikan kepada mereka yang memerlukan “, ujar Puan Azizah lagi.

IMG-20150629-WA0018Terbaru, Halwa Dun telah mengadakan ziarah ke rumah seorang wanita mangsa kemalangan di Kampung Gong Beris. Mangsa yang mengalami patah tulang belakang tersebut tidak dapat bangun dan keadaannya masih tidak stabil.

Ziarah tersebut dihadiri oleh isteri Tuan Guru Presiden, Dr Norzita Taat, serta diiringi Ketua Kebajikan DUN dan beberapa orang pimpinan muslimat dun.

“Pada Sabtu yang lepas pula, kita telah berjaya mengadakan program wajib kita iaitu program Mahabbah bersama Tok Guru. Setiap penerima menerima sejumlah duit raya,

“Alhamdulillah, sumbangan dari cawangan dan orang perseorangan untuk menjayakan program tahunan ini amat memberangsangkan,

“Dengan memberi, kita dapat membantu meringankan beban orang lain selain merapatkan ukhuwwah di kalangan muslimat dan Adun kita,” sambung Azizah lagi.

Satu lagi program anjuran Halwa DUN iaitu ‘Small kindness’ bersama isteri ADUN Rhu Rendang juga diadakan seperti biasa. Seramai 3 orang yang terpilih untuk setiap cawangan telah disampaikan sumbangan hamper dan barangan keperluan harian.

“setiap kali Ramadhan (dan bulan-bulan lain juga) Halwa Dun akan turun dan bergerak aktif dengan aktiviti kebajikan dan kemasyarakatan ini.

“Kita mahu bersama rakyat dan selami kesusahan mereka. Walau kami bukannya orang senang, tapi atas dasar ihsan dan tanggungjawab kami turun membantu seadanya,” tambah Azizah.

Menurut beliau lagi, lebih banyak lagi aktiviti disusun sepanjang Ramadhan ini akan dilaksanakan hingga ke penghujungnya.

Selain itu, beliau berharap agar mereka yang ditimpa kesusahan dan kesakitan agar segera sembuh. Halwa dun akan terus giat menjalankan aktiviti mereka tanpa jemu dan lebih semangat lagi.