Gencatan Senjata Harian Di Ghouta

1102

Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu Rusia berkata, pihaknya memperkenalkan ‘gencatan senjata’ kemanusiaan harian di daerah bergolak Ghouta, Timur Syria bermula pada pada Selasa 27 Februari

Katanya, Ssebuah koridor kemanusiaan akan dibuka untuk orang awam untuk keluar dari rantau itu setiap hari dari pukul 9 pagi hingga 2 petang (0600-1100GMT),

“Lokasi koridor akan diumumkan tidak lama lagi……koridor kemanusiaan yang serupa telah dicadangkan untuk berhampiran Al-Tanf dan Rukban,” tambah Shoigu.

Rusia juga menawarkan untuk menubuhkan sebuah komiti kemanusiaan antarabangsa di bawah PBB yang akan dapat memasuki Raqqah untuk menilai keadaan, katanya.

Sementara itu, jurucakap Setiausaha Agung PBB Stephane Dujarric berkata sekurang-kurangnya 30 orang, termasuk wanita dan kanak-kanak, terbunuh dalam 48 jam terakhir di timur Ghouta.

“Sejak 19 Februari, peningkatan permusuhan telah mengakibatkan 500 kematian dan kira-kira 1,500 kecederaan di Ghouta timur. Sebanyak 24 kemudahan kesihatan di timur Ghouta dilaporkan terkena tembakan dan serangan udara, selain tiga tapak kemanusiaan,” katanya kepada pemberita.

Dujarric berkata dalam tempoh yang sama, serangan di Damsyik dan gabenor menyebabkan 14 kematian dan 214 kecederaan.

Mengulas mengenai jeda kemanusiaan Rusia, Dujarric berkata: “Lima jam lebih baik daripada tiada jam tetapi kami ingin melihat apa-apa pemberhentian permusuhan dilanjutkan tiga puluh hari seperti yang dikatakan oleh Majlis Keselamatan tetapi kami akan berusaha untuk melakukan apa sahaja yang kami dapat dalam masa itu kita boleh bekerja.”

Pada Ahad lalu, Majlis Keselamatan PBB mengguna pakai resolusi yang memanggil gencatan senjata selama 30 hari di Syria tanpa berlengah-lengah.

Timur Ghouta, sebuah pinggir bandar Damsyik, telah dikepung selama lima tahun yang lalu dan akses kemanusiaan ke kawasan itu, yang merupakan kediaman kepada kira-kira 400,000 orang, telah terputus sepenuhnya.

Dalam lapan bulan yang lalu, pasukan rejim Assad telah memperhebatkan pengepungan mereka dari Ghouta Timur, menjadikannya hampir mustahil untuk makanan atau ubat masuk ke daerah tersebut dan menyebabkan beribu-ribu pesakit yang memerlukan rawatan.

Beratus-ratus telah terbunuh oleh serangan udara rejim Assad baru-baru ini.

Syria telah dikurung dalam konflik yang dahsyat semenjak awal tahun 2011 apabila rejim itu memecah penunjuk perasaan dengan keganasan yang tidak dijangka.