Dunia Islam Mesti Bersatu Membantu Umat Islam Uighur

1572

Beratus-ratus ribu orang dilaporkan telah ditahan dalam kem-kem tahanan gaya Nazi, di mana mereka disiksa dan dipaksa mengutuk Islam

Semasa belajar Al-Quran sebagai seorang kanak-kanak, saya diajar tentang lima rukun Islam, termasuk haji ke Makkah.

Hari ini, semasa saya bebas untuk membuat perjalanan ini bersama berjuta-juta umat Islam yang lain, beribu-ribu orang Uighur telah dipenjarakan oleh kerajaan China kerana cuba melakukannya.

Ramai orang telah mendengar tentang penangkapan Palestin, peperangan di Yaman dan Syria, dan pembunuhan beramai-ramai terhadap Rohingya.

Kurang diketahui adalah pendudukan yang tidak sah di Turkestan Timur oleh China sejak tahun 1949. Tanah orang Uighur dan orang-orang Asia Tengah lain, ia dirampas oleh China kerana sumber semula jadinya.

‘Revolusi kebudayaan’

Budaya orang kita adalah tiang selain dari China. Selepas penangkapan Turkestan Timur, Mao Zedong mengarahkan Tentera Merah untuk membantah masjid dan memusnahkan Al-Quran atas nama “revolusi budaya”. Pada masa itu, Beijing menuduh umat Islam mempromosikan “trend anti-sosialis” dengan mengamalkan agama mereka.

Terlepas dari kekejaman ini, intipati Islam tetap hidup di dalam hati Uighur. Seperti masa berlalu, sekatan ke atas kehidupan mereka semakin teruk. Pertama, China memusnahkan nama negara kita dengan memanggilnya Xinjiang (“wilayah baru”), dan kini cuba menghapuskan kehidupan kita dengan menahan beratus-ratus ribu Uighur dalam kem-kem tahanan gaya Nazi, di mana mereka disiksa dan dipaksa untuk mengecam Islam .

Pada hakikatnya, negara sedang merebut kebebasan masyarakat dan berusaha untuk menghapuskan identiti Muslimnya.
Bagi Uighur yang tinggal di Turkestan Timur, melaksanakan haji selalu menjadi mimpi. Kerajaan China sangat mengehadkan jumlah pasport yang dikeluarkan kepada orang Islam yang ingin melakukan perjalanan ini, dan mereka yang membuat pengaturan bebas berakhir di penjara.

Menurut laporan oleh Amnesty International, pihak berkuasa China tahun lalu menahan lebih daripada 200 orang Muslim Uighur kerana menyertai lawatan agama ke Timur Tengah. Orang yang menganjurkan perjalanan keagamaan yang tidak dibenarkan di luar negara, termasuk orang Islam yang merancang untuk menghadiri Haji, boleh dikenakan denda sehingga 200,000RMB ($ 29,000).

Pendidikan masjid diharamkan

Pada tahun ini, 11,500 orang Islam dari China menyertai Hajj, kurang daripada 12,800 yang membuat lawatan pada tahun lepas, menurut satu laporan dari Global Times. Ramai dilaporkan telah mengeluarkan pelacak GPS, membenarkan penganjur China memantau pergerakan mereka.

China juga telah mengharamkan pendidikan agama untuk golongan muda di masjid, membatalkan azan dan memerintahkan pembatalan kelas bahasa Arab umum, termasuk sekatan lain.

Kerajaan komunis China telah menetapkan semula ekstremisme: kini merujuk kepada sesiapa yang tidak makan daging babi, berpuasa pada bulan Ramadan, memakai janggut “tidak normal” atau tudung, enggan menonton TV negeri, atau menahan alkohol dan tembakau. Seorang pegawai Uighur dihukum kerana enggan merokok di hadapan penatua-penatunya.

Sumber: Mata Timur Tengah