Bekas PM Israel ; Netanyahu Membahayakan Projek Zionis

1018

Bekas Perdana Menteri Israel Ehud Barak (gambar) telah ‘melepaskan tembakan’ terhadap Perdana Menteri Benjamin Netanyahu yang menggambarkannya sebagai ancaman terhadap penubuhan negara Zionis di Israel.

Menurut akhbar Israel Yediot Ahronot pada hari Rabu, alam ceramah yang diadakan di Tel Aviv pada hari Selasa, Barak menyifatkan kerajaan Israel sebagai “kerajaan nasionalis gelap”.

“Keputusan tunggal yang tidak dapat dielakkan dari tujuan ini adalah ‘kejatuhan’ Israel kepada negara dengan majoriti Muslim [dengan] kekerasan dalaman dan perselisihan dalaman, dan yang bukan Yahudi, Zionis, atau demokratik,” katanya.

Barak berhujah keengganan Netanyahu untuk menerima penyelesaian dua negara itu akan menghalang kemungkinan perpisahan dari Palestin.

Pemerintahan itu, katanya, sibuk “membina Israel terhadap satu sama lain dan menyemai benih kebencian orang asing, penduduk yang lemah, dan minoriti”.

Barak, 75, pernah berkhidmat sebagai perdana menteri Israel dari tahun 1999 hingga 2001.

Pada bulan Disember, Barak, dalam sebuah penerbitan New York Times, berkata bahawa kerajaan Netanyahu membahayakan seluruh projek Zionis kerana ia semakin dekat dengan penggabungan Tebing Barat, “menghalang sebarang pemisahan tetap dari Palestin.”

Perbincangan damai yang ditaja oleh AS di antara rakyat Palestin dan Israel ‘runtuh’ pada tahun 2014 atas keengganannya untuk menghentikan pembinaan penempatan di wilayah yang diduduki.