Baitulmaqdis Akan Kekal Sebagai Milik Pelestin, Islam dan Arab – Hamas

2580
Palestinian Hamas supporters take part in a rally marking the 30th anniversary of Hamas' founding, in Gaza City December 14, 2017. REUTERS/Suhaib Salem

Pergerakan Hamas dalam kenyatannya sempena sambutan ulang tahun ke-30 penubuhannya menegaskan, Baitulmaqdis ataun Jurusalem akan kekal menjadi milik Palestin, Arab dan Islam walaupun semua percubaan ‘meyahudikan’ bandar suci itu dilakukan.

Ia berkata, tindakan Amerika Syarikat mengisytiharkan Jerusalem sebagai ibu negara penjajah Israel dan cuba memindahkan kedutaannya, dianggap sebagai percubaan terdesak dan tidak boleh membatalkan hak-hak negara dan agama rakyat Palestin.

“ Hamas menegaskan bahawa ia memilih dengan penuh tekad dan kesedaran jalan perdamaian dan perpaduan dan ia tidak akan membenarkan sesiapa sahaja untuk menggagalkan ia.

“Ia juga mengesahkan bahawa rakyat Palestin akan terus bersatu dan pengikut untuk pilihan rintangan sehingga mengembalikan tanah air mereka.

“Hamas mengulangi saranannya kepada semua puak negara untuk bersatu dan memikul tanggungjawab negara atas dasar untuk melindungi hak-hak, memelihara prinsip-prinsip nasional dan menolak segala bentuk kerjasama dengan penjajah Israel,” menurut kenyataan tersebut.

Hamas menggesa Pihak Berkuasa Palestin berperanan untuk menyediakan keselamatan bagi rakyat Palestin dan melindungi isu-isu nasional mereka, yang menjelaskan kepada Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) bahawa rangka kerja nasional untuk rakyat Palestin dalam dan di luar negara, mesti dibangunkan pada asas demokrasi.

Palestinians supporting Hamas take part in a rally marking the 30th anniversary of Hamas’ founding, in Gaza City December 14, 2017. REUTERS/Mohammed Salem

Gerakan pejuang itu juga menegaskan bahawa adalah menjadi hak setiap orang pelarian Palestin yang diusir keluar pada tahun 1948 atau semasa 1967, untuk pulang ke rumah mereka sebagaimana ketetapan undang-undang ilahi, prinsip-prinsip asas Hak Asasi Manusia dan Undang-Undang Antarabangsa.

Hamas juga memuji negara-negara yang menyokong hak rakyat Palestin dan pergerakan antarabangsa menentang pendudukan Israel, iaitu The Boycott, Divestment, Sessions (BDS).

Ia mengutuk tindak tanduk kerajaan British untuk menerima pakai dosa bersejarah ‘Deklarasi Balfour’ dan keengganan negara itu untuk meminta maaf kepada warga Palestin.

Hamas menyatakan bahawa ia mengamalkan dasar keterbukaan kepada negara-negara di dunia, terutama dunia Arab dan Islam, dan bertujuan untuk membina hubungan yang seimbang berdasarkan kepada keperluan perjuangan rakyat Palestin dan kepentingan rakyat Palestin.