XPDC Dakwah dan ‘Ziarah Kasih’ Pemuda PAS di ambang tahun baru

1006

http://buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/12/katakan-tidak-kpd-maksiat.jpgPemuda PAS Terengganu akan menumpukan usaha mereka mencegah dan mengurangkan gejala sosial hedonisme (candu hiburan), zina, pergaulan bebas lelaki dan perempuan, dadah minum arak, dan lumba motor haram di sekitar Taman Shahbandar dan Batu Buruk, dua lokasi panas yang sering dijadikan ‘port’ berpeleseran.

Manakala Pemuda Pusat dan Pemuda Wilayah Persekutuan serta Nisa Wilayah akan berganding bahu menjalankan operasi ‘Ziarah Kasih’ disekitar lokasi strategik ibu negara seperti Dataran Merdeka, KLCC, Taman Tasik Titiwangsa, Bangsar dan Taman Tasik Permaisuri mulai pukul 9 malam hingga 1 pagi.

Operasi itu bertujuan mendekati anak-anak muda supaya mereka mampu menjaga diri, akhlak, sahsiah serta pergaulan agar tidak terjerumus kepada perkara negatif.

“Berdasarkan pengalaman setiap tahun, budaya sambutan Malam Tahun Baru ini menjadi punca peningkatan gejala sosial di kalangan anak-anak muda seperti hedonisme (candu hiburan), zina, pergaulan bebas lelaki dan perempuan, dadah minum arak, lumba motor haram dan sebagainya,” kata jurucakap Pmuda PAS dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam perkembangan yang sama, Pengerusi Lajnah Hal Ehwal Pendidikan PAS Pusat, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik menyeru semua pihak agar bersama-sama menangani masalah gejala sosial yang semakin parah, terutamanya menjelang malam tahun baru masehi.

Beliau yang juga Pengerusi Asian Federation of Muslim Youth berkata demikian dalam satu kenyataan media hari ini.


http://www.youtube.com/watch?v=EG16VYgiB7s