Ubah Undang-undang Kewarganegaraan Israel Satu Jenayah

745

http://buletinonline.net/images/stories/berita35/DataFiles_Cache_TempImgs_2010_2_Images_news_2010_Oktober_11_hanye_300_0.jpgTimbalan Pertama Ketua Majlis Perundangan Palestin (PLC) Dr Ahmed Bahar mengatakan keputusan kerajaan Israel untuk menyetujui perubahan atas undang-undang kewarganegaraan adalah satu “jenayah undang-undang dan kemanusiaan”.

Israel baru-baru ini memilih undang-undang baru memaksa orang Palestin untuk mengumumkan kesetiaan kepada negara Israel sebagai negara Yahudi dan demokratik sebagai syarat untuk kewarganegaraan. Undang-undang bertujuan untuk memalsukan sejarah Palestin dan hak-hak mereka ke atas tanah, dan menambah bahawa Israel memaksa persepsi serongnya terhadap sejarah dengan paksa.

“Undang-undang baru ini bertujuan untuk menghantar mesej yang jelas kepada dunia bahawa bererti Israel adalah orang-orang asli tanah dan Palestin adalah orang asli di negeri ini,” tambah Bahar. ”Ini adalah hasil dari 20 tahun rundingan bencana, membunuh, pemusnahan, kegiatan penempatan, penyahudian Jerusalem, curi tanah, dan pemalsuan sejarah,” lanjut pejabat PLC.

Bahar meminta PBB dan organisasi hak asasi manusia antarabangsa untuk berdiri menentanng undang-undang Israel yang baru, juga menarik bagi negara-negara Arab untuk menarik diri inisiatif Arab dan menyokong rakyat Palestin secara politik, material, dan moral.

Dia meminta Abbas untuk segera keluar dari perbincangan damai yang sia-sia dengan Israel dan tidak memberikan ruang untuk melindungi undang-undang rasis seperti ini.  Di sisi lain, semasa upacara menghormati pekerja cemerlang dan pesara diadakan oleh biro pekerja sivil di Gaza pada Isnin, Dr Ahmed Bahar mengatakan, Sidang Kemuncak Arab yang diadakan baru-baru ini di Libya tidak memberikan apa-apa untuk Palestin, menekankan bahawa hasil pertemuan puncak itu mengecewakan harapan rakyat Palestin dan aspirasi mereka.

Sementara itu, Perdana Menteri Palestin, Ismael Haneya menegaskan pentingnya mengambil langkah-langkah serius bagi membangunkan strategi media yang ampuh antara negara-negara Arab-Islam dalam menghadapi media Zionis. Dalam ucapannya, Haneya menyatakan peranan media begitu besar dan berpengaruh apatah lagi kekuatan media disatukan. Di samping itu era teknologi kini perlu dikuasai dalam menentang segala kezaliman Zionis-Israel.

Haneya turut memberi contoh stesen tv yang memainkan peranan yang signifikan dalam menyampaikan maklumat sebenar terhadap apa yang berlaku. Haneya turut mengucapkan jutaan terima kasih kepada media yang mendokong perjuangan rakyat Palestin.-Palestinkini