Terbaharu Gempa Bumi Aceh; 92 Terkorban

1758

Hampir ratusan orang dikhuatiri terperangkap dalam runtuhan selepas gempa bumi kuat melanda luar wilayah Aceh di pulau Sumatera, Indonesia, pegawai dan media tempatan. [Video Dibawah]

Ketua tentera di wilayah Aceh Indonesia, Maj. Gen. Tatang Sulaiman, berkata kepada agensi berita DPA bahawa 92 orang terbunuh dalam cetek 6.5 magnitud laut gempa yang melanda awal Rabu.

Screenshot_2016-12-07-15-43-38Agensi mitigasi bencana negara pula berkata 78 orang telah mengalami kecederaan yang serius daripada gempa bumi itu.

Ketua Daerah Pidie Jaya Ayyub Abbas juga berkata beratus-ratus orang di daerah itu telah cedera dan berpuluh-puluh bangunan telah runtuh.

Terdapat keperluan segera untuk peralatan penggalian untuk bergerak serpihan dan kecemasan bekalan yang berat, kata Abbas.

Said Mulyadi, Ketua Daerah Timbalan Pidie Jaya, memberitahu agensi berita AFP bahawa tujuh kanak-kanak adalah antara yang mati, dengan sebuah hospital tempatan sesak apabila bilangan orang ramai yang tiba dengan kecederaan meningkat.

“Hospital di sini tidak boleh lagi mengambil pesakit, jadi kami menghantar beberapa daerah jiran,” katanya.

Screenshot_2016-12-07-15-44-24Gempa bumi itu berlaku pada waktu subuh, ketika wilayah yang majoriti penduduknya Muslim bersedia untuk solat.
“Ia berlaku pada 5.00 pagi ini, orang ramai telah digegarkan oleh gempa bumi yang berat,” wartawan Al Jazeera Langkah Vaessen, melaporkan dari Jakarta, berkata.

“Orang ramai bergegas keluar dari rumah-rumah mereka, kerana mereka mempunyai pengalaman dari tahun 2004 apabila Tsunami besar melanda Aceh dan ramai yang mati.”

Vassen berkata ramai orang bergegas ke bukit di sekitarnya untuk mendapatkan perlindungan.

https://youtu.be/DAjJ84FpBKI