‘Tahaluf Siyasi’ PAS-PKR Kekal

2199

PENGKALAN CHEPA – Ketua Pengarah Pilihan Raya, Datuk Mustafa Ali memberitahu para perwakilan muktamar, PAS akan meneruskan kerjasama politik dengan PKR.

Mustafa berkata, sebagai sebuah parti Islam,PAS menghormati perjanjian pengagihan kerusi selepas diputuskan pada Muktamar pada tahun lalu, ia akan mengekalkan ‘tahaluf siyasi’ atau kerjasama politik dengan PKR.

“Rundingan kerusi dengan PKR akan diteruskan pada masa hadapan atau untuk pilihan raya umum ke-14.

“Ini kerana siyasi tahaluf dengan mereka kekal,” katanya ketika berucap menggulung perbahasan ucapan dasar presiden.

Namun begitu, beliau berkata kepimpinan pusat mengalu-alukan pandangan yang dinyatakan oleh ahli-ahli parti.

“Kami mengalu-alukan pendapat yang dinyatakan oleh sayap parti (muslimat). Ia baik kerana daripada ini kita tahu apa yang mereka di dibawah rasa,

TakiyuddinHassan“Itulah (ketetapan itu) adalah pandangan Muslimat dan ia akan diberi perhatian. Ia akan disalurkan kepada Majlis Syura untuk menganalisis tetapi saya yakin (kerjasama) akan diteruskan,” katanya.

Sehubungan itu, Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan berkata, resolusi untuk menilai semula hubungannya dengan PKR adalah bertujuan untuk mengukuhkan kerjasama politik sedia ada dan bukan tidak memutuskannya.

Beliau berkata resolusi Muktamar kali ini adalah berbeza dari apa yang diputuskan dengan DAP, di mana tumpuannya adalah sama ada PAS perlu memutuskan hubungan dengan bekas rakan gabungannya.

Menurutnya, resolusi baru itu adalah untuk menjalankan kajian mengenai hubungan PAS dengan PKR.

“Ia bukan satu kajian ke arah pemisahan, tetapi kajian untuk memperbaiki hubungan ini,” kata Ahli Parlimen Kota Baru sejurus tamatnya Muktamar Ke-62 yang diadakan di Pusat Tarbiyah Islam Kelantan (PUTIK).

Resolusi Majlis Syura untuk mengkaji semula hubungan politik dengan PKR telah diluluskan tanpa perbahasan di Muktamar selepas dibawa oleh sayap Muslimat dan delegasi dari Kuala Kedah, Pontian dan Balik Pulau.

Menurut Ketua Penerangan PAS Nasaruddin Tantawi, tidak ada tarikh yang ditetapkan untuk Majlis Syura bermesyuarat pada resolusi, manakala Mustafa dan Ketua Pemuda Nik Abduh Nik Aziz berkata, perkara itu bukan sesuatu yang mendesak.