‘Singa Palestin’: Pengasas bersama Hamas Abdel Aziz Al-Rantisi (23 Oktober 1947-17 April 2004)

179

Pembunuhan Dr Abdel Aziz Al-Rantisi, seorang pemimpin penentang Palestin yang terkenal, menandakan kemunduran yang ketara bagi perjuangan Palestin. Rantisi adalah salah seorang daripada tujuh pengasas bersama gerakan Hamas pada hari-hari awal Intifada Pertama dan terkenal dengan komitmennya yang tidak berbelah bahagi untuk memperjuangkan hak-hak rakyat Palestin dan menentang pendudukan haram, sehingga dia mendapat jolokan “Singa”. Palestin.”

Pada 17 April 2004, kurang daripada sebulan selepas kesyahidan pemimpin kerohanian Hamas yang sudah tua dan berkerusi roda, Sheikh Ahmed Yassin, Rantisi turut dibunuh oleh tentera Israel dalam pembunuhan yang disasarkan; dia berumur 56 tahun. Pembunuhannya menjejaskan keupayaan operasi Hamas dan mewujudkan kekosongan kuasa sementara dalam pergerakan yang berpangkalan di Gaza.

Dilahirkan pada tahun 1947 di perkampungan Yibna, Palestin yang kini telah berkurangan penduduknya, tahun sebelum Nakba , Rantisi berusia enam bulan apabila dia dan keluarganya terpaksa mencari perlindungan di Semenanjung Gaza akibat penubuhan Israel. Mereka adalah antara ribuan rakyat Palestin yang terlantar. Rantisi, bersama 11 adik-beradiknya, dibesarkan di kem pelarian Khan Yunis, menyaksikan ketidakadilan yang dihadapi oleh rakyatnya di bawah pendudukan tentera Israel. Kematian bapa saudaranya di tangan askar Israel juga akan memberi kesan yang berkekalan kepada Rantisi muda, berusia sembilan tahun ketika itu.

Sebagai pelajar cemerlang, setelah bersekolah di UNRWA, Rantisi memperoleh biasiswa untuk belajar perubatan di Universiti Alexandria Mesir di mana beliau menamatkan pengajian sebagai doktor pada tahun 1971. Pandangan beliau akan dibentuk oleh Ikhwanul Muslimin semasa berada di negara itu. Selepas menamatkan pengajian, beliau pada mulanya bekerja sebagai doktor di Khan Yunis sebelum kembali ke Iskandariah untuk pengkhususan dalam pediatrik, memperoleh ijazah sarjana pada tahun 1976 dan kemudian menyambung semula kerjanya di Gaza, menjadi ketua pediatrik di Hospital Nasir.

Walau bagaimanapun, pada tahun 1983 peranannya di hospital akan ditamatkan oleh pihak berkuasa pendudukan Israel dan dia telah ditangkap buat kali pertama pada tahun itu selepas salah satu tugas pertamanya dalam aktivisme anti-pendudukan, iaitu menganjurkan kempen untuk menahan membayar cukai kepada pihak berkuasa pendudukan. Pada tahun 1987, beliau dan enam anggota Ikhwan yang lain telah membentuk organisasi Hamas. Hasil daripada aktivismenya, dia telah ditangkap berkali-kali dan dipenjarakan selama beberapa tahun kerana, di penjara di mana dia komited untuk menghafal al-Quran dan merupakan antara ratusan tokoh penentang yang diusir ke Selatan Lebanon pada tahun 1992.

Sebagai seorang pakar pediatrik yang berkelayakan dan dengan kefasihannya berbahasa Inggeris, Rantisi tidak lama kemudian menjadi jurucakap Hamas untuk orang buangan dan wajah yang dikenali untuk media asing dan khususnya media barat.

Apabila kembali ke Palestin yang diduduki, dia meneruskan aktivismenya tetapi juga merupakan pengkritik lantang Pihak Berkuasa Palestin (PA) atas rasuah yang berleluasa dan pendirian berkompromi dengan Israel. Selain menerima satu lagi hukuman penjara di tangan orang Israel, Rantisi juga telah beberapa kali ditangkap oleh PA.

Sebagai seorang lelaki yang terkenal, terdapat beberapa percubaan dalam hidupnya dan akhirnya membunuh Rantisi bukanlah tamparan pertama kepada gerakan penentangan Palestin. Sebelum pembunuhannya, dia telah pun mengalami kehilangan rakan rapat dan mentornya, Sheikh Ahmed Yassin. Rantisi dan Sheikh Yassin berkongsi hubungan rapat, dengan doktor itu dilihat secara meluas sebagai anak didik syeikh. Kehilangan Syeikh Yassin merupakan satu tamparan hebat kepada Rantisi dan gerakan penentangan Palestin secara keseluruhannya.

Bagaimanapun, Rantisi tidak goyah dalam komitmennya terhadap perjuangan itu, dan dia terus mengetuai pergerakan itu sambil enggan hidup bersembunyi. Semasa berkabung atas kehilangan Sheikh Yassin, beberapa minggu sebelum kematiannya sendiri, Rantisi dengan tegas berkata: “Ini kematian, sama ada dengan membunuh atau akibat kanser. Tiada apa yang akan berubah. Jika dengan Apache atau dengan serangan jantung, saya lebih suka Apache.”

Kata-katanya akan membuktikan premonitoring, kerana dia – bersama seorang pengawal peribadi dan anak lelakinya Mohammed yang berusia 27 tahun – terbunuh dalam serangan peluru berpandu helikopter Apache Israel yang diarahkan terhadap kereta yang dinaikinya. Ratusan ribu penduduk Gaza mengambil bahagian dalam mereka . perarakan pengebumian dengan pengebumian simbolik yang diadakan di seluruh Tebing Barat yang diduduki.

Pembunuhan pemimpin dan aktivis penentangan Palestin oleh tentera Israel adalah dasar yang telah lama wujud , walaupun tindakan sedemikian dikecam oleh masyarakat antarabangsa sebagai pembunuhan di luar undang-undang dan pencabulan hak asasi manusia. Mereka menjadi lebih biasa selepas tercetusnya Intifada Kedua pada tahun 2000 dan telah dibenarkan oleh Mahkamah Agung Israel berikutan keputusan 2006 dalam kes Pembunuhan Sasaran, yang mengubah keputusan 2002 yang pada mulanya menganggap dasar itu “tidak wajar”.

Namun begitu, kehilangan Rantisi, bersama Sheikh Yassin dan ramai pemimpin Palestin yang lain, menjadi peringatan yang nyata tentang ketidakupayaan negara pendudukan untuk membunuh keinginan untuk menentang, walaupun amalan hukuman mati yang dibenarkan negara dan ancaman terhadapnya. melaksanakannya terhadap pemimpin kontemporari.

Kekosongan kuasa yang ditinggalkan oleh pembunuhan Rantisi, Sheikh Yassin dan pemimpin kanan Ismail Abu Shanab, setahun sebelumnya, juga secara tidak sengaja meletakkan lebih banyak kawalan di tangan pemimpin pergerakan dalam buangan di Syria pada masa itu, dan seterusnya menyelaraskan pergerakan itu lebih dekat . dengan Iran dan Hizbullah Lubnan. Peristiwa semasa di Israel ditambah dengan kebimbangan yang semakin meningkat tentang kebangkitan ketiga Palestin, juga telah mendedahkan batasan dasar ini.