Saudi hantar tentera ke Bahrain; UAE hantar polis

893

http://buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2011/03/kenderaantenterasaudi.jpgRatusan tentera Saudi telah memasuki Bahrain untuk membantu melindungi kemudahan kerajaan disana di tengah-tengah meningkatnya protes terhadap kerajaan.

Televisyen Bahrain pada hari Isnin menyiarkan gambar tentera di dalam kereta perisai memasuki negara Teluk melalui 26km melalui jalan lintas yang menghubungkan kerajaan ke Arab Saudi.

Kedatangan pasukan tersebut berikutan permintaan kepada Majlis Kerjasama (Gulf Coperatiojn Council) dari Bahrain, di mana penguasa Sunninya telah menghadapi protes dan tekanan dari majoriti penduduk Syiah untuk melembagakan reformasi politik.

Emiriah Arab Bersatu juga telah menghantar sekitar 500 polis ke Bahrain, menurut Abdullah bin Zayed al-Nahyan, Menteri Luar Negara UAE.

Amerika Syarikat, yang menghitung baik Bahrain dan Arab Saudi di antara sekutu-sekutunya, walaupun meminta Bahraian menghormati suara protes tetapi membisu terhadap langkah yang diambil oleh GCC itu.

“Kami mendesak kita GCC (Gulf Cooperation Council) rakan kongsi untuk menahan diri dan menghormati hak-hak rakyat Bahrain, dan bertindak dengan cara yang menyokong dialog bukannya merosakkan,” kata Tommy Vietor, juru bicara Rumah Putih,.

Iran, sementara itu, telah memberi amaran terhadap “gangguan asing”.

“Demonstrasi damai di Bahrain adalah antara isu-isu domestik negara ini, dan mencipta suasana ketakutan dan menggunakan kuasa ketenteraan negara-negara lain ‘untuk menindas tuntutan tersebut bukanlah penyelesaian, “kata Amir Hossein Abdollahian, seorang pegawai dari kementerian luar negeri Iran, sebagaimana dilaporkan oleh agensi berita separa rasmi Iran, Fars.-AJE