Petugas Umno Terengganu Tidak Kira ’Halal Haram’?

773

http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/10/TT3TAN111c.JPGWartawan Buletinonline dalam perjalanan membuat liputan program ’Pentas Pemuda DAP’ yang diadakan di Markaz DAP Batu 9 Jalan Teluk Kemang telah terserempak dengan dua buah kenderaan rasmi kerajaan negeri Terengganu.

Kedua-dua buah Mercedes yang dipercayai milik Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu bernombor plat TT3 dan TAN111 diyakini di gunakan oleh dua orang Exco kerajaan negeri Terengganu.

Walaupun kelibat kedua-dua Exco berkenaan tidak kelihatan dipersekitaran kawasan Batu 9, namun beberapa orang berbangsa ’Melayu Islam’ yang diyakini hadir bersama kedua-dua kenderaan rasmi negeri Terengganu itu, dilihat sedang makan dan minum dalam sebuah kedai Cina yang tidak ada tanda ’Halal’.

Sepanjang perjalanan lebih 20 km dari bandar Port Dickson menyusuri pantai hingga ke Pasir Panjang terdapat berpuluh-puluh kedai makan milik Melayu Islam yang menjalankan perniagaan.

Di sekitar, ’Waterfront’, Batu 5 dan Batu 6, Jalan Port Dickson ke Pasir Panjang sahaja terdapat lebih 20 puluh buah kedai makan yang menyediakan makanan orang Islam yang tidak mendatangkan syak sama sekali kerana ia dikendalikan dalam premis dan petugas yang jelas.

Namun, entah apa sebabnya, para petugas yang dipercayai datang bersama-sama Exco kerajaan negeri Terengganu itu telah memilih sebuah kedai Cina yang jelas tidak ada penarafan halal serta menjual minuman keras dan minuman ringan secara yang bercampur baur. 

http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/10/TT3TAN111a.JPG http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/10/IMG_3881b.JPG

http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/10/TT3TAN111b.JPG

http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/10/TT3TAN111.JPG