Pentadbiran Biden Hentikan Penjualan Senjata Ke Arab Saudi, UAE

542

Amerika Syarikat (AS) sedang mengkaji penjualan senjata ke Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang disahkan oleh mantan Presiden Donald Trump.

Tindakan itu disifatkan oleh Setiausaha Negara Antony Blinken sebagai “tipikal” pentadbiran baru, dalam taklimat pers pertamanya pada hari Rabu.

Blinken berkata, ia bertujuan “untuk memastikan bahawa apa yang dipertimbangkan adalah sesuatu yang memajukan objektif strategik dan memajukan dasar luar kita”.

“Itulah yang kami lakukan saat ini,” katanya kepada wartawan.

Wall Street Journal pertama kali melaporkan pada hari Rabu bahawa pentadbiran Biden telah membekukan sementara penjualan senjata bernilai berbilion dolar kepada kedua-dua negara tersebut, termasuk penjualan peluru berpandu ketepatan ke Arab Saudi dan pejuang F-35 ke UAE.

Langkah itu dilakukan satu minggu setelah Biden, yang telah berjanji untuk ” menilai kembali ” hubungan Washington dengan Riyadh, dilantik sebagai Presiden.

Sejak memegang jawatan, Biden telah menandatangani serangkaian tindakan eksekutif untuk mengkaji atau membalikkan beberapa dasar utama Trump.

Sebelum itu, Trump menjaga hubungan erat dengan UEA dan Arab Saudi, sejalan dengan sokongan tegasnya terhadap Israel dan kempen “tekanan maksimum” terhadap Iran.

Pada Mei 2019, mantan presiden AS itu mengisytiharkan darurat nasional kerana ketegangan dengan Iran untuk menolak bantahan dari Kongres mengenai penjualan senjata bernilai $ 8bn ke Arab Saudi, UAE dan Jordan.

Pentadbiran Trump juga membenarkan penjualan peluru kecil bernilai $ 290 juta ke Arab Saudi pada akhir Disember tahun lalu.

Trump memberitahu Kongres pada bulan November bahawa ia telah meluluskan penjualan lebih dari $ 23bn dalam sistem senjata canggih, termasuk jet pejuang F-35 dan drone bersenjata, ke UAE.

Pengumuman itu dibuat sejurus selepas kerajaan Emirat bersetuju untuk menormalkan hubungan dengan Israel dalam perjanjian yang dibiayai AS.

“Ini sebagai pengiktirafan hubungan kita yang semakin mendalam dan keperluan UAE untuk kemampuan pertahanan yang maju untuk mencegah dan mempertahankan diri daripada ancaman yang meningkat dari Iran,” kata Setiausaha Negara AS ketika itu, Mike Pompeo dalam satu pernyataan pada waktu itu.