Pemain-pemain Muslim di EURO 2012

906


Belanda – Ibrahim Afellay

Dilahirkan pada 2 April 1986 Ibrahim Afellay (gambar kanan) adalah pemain bola sepak profesional Belanda yang bermain untuk FC Barcelona sebagai pemain tengah menyerang atau pemain sayap.

Beliau digambarkan sebagai seorang pemain yang kuat dan dinamik dengan kemahiran bola yang hebat dan keupayaan untuk mempercepatkan tindakan di atas padang.

Beliau telah bermain untuk pasukan belia kebangsaan Belanda dan kini sebahagian daripada pasukan kebangsaan kanan Belanda, yang dia mewakili di UEFA Euro 2008 dan Piala Dunia FIFA 2010, yang kedua yang menyaksikan mereka sampai akhir.

Sebelum ini beliau bermain dan kapten PSV Eindhoven dengan dia memenangi empat gelaran kebangsaan dan di mana beliau telah dinamakan sebagai Pemain Terbaik muda di Belanda (2007).

German – Mesut Ozil

Dilahirkan pada 15 Oktober 1988 Mesut Ozil (gambar kiri) adalah seorang pemain bola sepak Jerman, yang bermain untuk Spanish La Liga kelab Real Madrid dan pasukan bola sepak kebangsaan Jerman.

Ozil telah menjadi pemain pasukan belia kebangsaan German sejak tahun 2006, dan pemain pasukan kebangsaan Jerman sejak 2009.

Beliau mendapat perhatian antarabangsa semasa Piala Dunia FIFA 2010 dan telah dicalonkan untuk Anugerah Bola Emas, yang dianugerahkan kepada pemain terbaik kejohanan.

Ozil disanjungi kerana kemahiran beliau dan penambahbaikan sebagai pemain tengah serangan. Gaya dan cukup pengetahuan untuk menyediakan membantu untuk rakan sepasukan beliau telah berbanding Real Madrid legenda Zinedine Zidane.

Perancis – Karim Benzema

Pada 2011, beliau menduduki tempat pertama dalam membantu dalam La Liga dengan 17, dan pertama dalam pertandingan utama Eropah.
Karim Benzema  dilahirkan pada 19 Disember 1987) adalah seorang pemain bola sepak Perancis antarabangsa yang bermain untuk kelab Sepanyol, Real Madrid di La Liga.

Beliau terutamanya bermain sebagai Penyerang yang berpengaruh boleh melanjutkan untuk sayap dan dikenali untuk kebolehan Teknikal, gaya berkuasa permainan, dan berkeupayaan melakukan jaringan besar-besaran. Dia digambarkan sebagai “Penyerang berbakat besar” yang “kuat dan berkuasa” dan “finisher yang kuat dari dalam kotak”.

Benzema (Gambar kanan) dilahirkan di bandar Lyon, dan bermula Kerjaya bolasepak dengan kelab tempatan Bron Terraillon. Pada tahun 1996, beliau menyertai kelab terbesar di bandar Olympique Lyonnais dan, kemudiannya, datang melalui Akademi belia kelab itu.

Untuk persembahan, beliau telah dinamakan PemainTerbaik oleh Kesatuan Kebangsaan pemain Profesional (UNFP) yang juga penjaring terbanyak Liga dan Anugerah Bravo oleh Itali majalah Guerin Sportivo.

Benzema adalah Pemain pasukanBelia antarabangsa Perancis dan pernah mewakili negara bermula dari peringkat bawah-17. Sebelum bermain untuk pasukan senior, beliau membuat kemunculan antarabangsa pada bulan Mac 2007 dalam perlawanan persahabatan Menentang Austria. Pada penampilan sulung beliau, beliau telah menjaringkan gol antarabangsa pertama dalam kemenangan 1-0. Benzema telah mewakili Perancis pada dua kejohanan utama antarabangsa: edisi EURO 2008 dan 

Perancis – Éric Sylvain Abidal

Dilahirkan 11 September 1979 Éric Sylvain Abidal (gambar kanan)  adalah seorang pemain bola sepak Perancis yang bermain sebagai pemain pertahanan kiri atau pusat.

Dalam kerjayanya, beliau bermain untuk pasukan terutamanya untuk Lyon dan Barcelona, dan pernah memenangi 22 gelaran utama bagi kedua-dua pasukan, termasuk dua Juara-Juara trofi Liga dengan kedua.

Mewakili Perancis dalam perlawanan antarabangsa sejak 2000-an, Abidal mewakili negara dalam dua Piala Dunia – menduduki tempat kedua pada tahun 2006 dan Euro 2008.

Beliau sepatutnya beraksi bersama-sama skuad Peracis dalam Euro 2012 tetapi direhatkan kerana menjalani pembedahan hati.

Lain-lain pemain yang beragama Islam adalah pemain Perancis Frank Ribery