Muslimah Kuwait DiPenjara 11 Tahun Kerana ‘Tweet’ Hina Amir

622
http://buletinonline.net/images/stories/aberita21/amir%20kuwait%20huda.jpg

Huda al-Ajmi, seorang guru 37 tahun, pada hari Isnin menerima hukuman penjara yang paling lama dalam sejarah untuk perbezaan pendapat dalam talian di negara Teluk itu.

Menurut satu salinan keputusan mahkamah yang diperolehi oleh agensi berita AFP, Huda didapati bersalah menghina Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah, menyeru untuk menggulingkan rejim dan menyalahgunakan telefon bimbitnya, menurut satu salinan keputusan mahkamah yang lebih rendah yang diperolehi oleh agensi berita AFP.

Mohammad al-Humaidi, Pengarah Persatuan Kuwait untuk Hak Asasi Manusia, mengesahkan keputusan itu di Twitter, sementara Huda belum masih bebas dan boleh merayu hukuman.

Ianya amat jarang berlaku bagi seorang wanita untuk menghabiskan masa di penjara bagi suatu jenayah politik di Kuwait walaupun sebelum ini, mahkamah Kuwait telah menjatuhkan hukuman sekurang-kurangnya ke atas dua aktivis wanita untuk hukuman penjara yang lebih ringan tetapi digantung pelaksanaannya.

Huda adalah nama terbaru dalam senarai orang yang dipenjarakan kerana didakwa menghina Amir Kuwait digambarkan sebagai “imun dan dicabul” dalam perlembagaan.

Sebelum ini beberapa orang bekas-bekas ahli-ahli parlimen pembangkang turut menghadapi perbicaraan atau menerima hukuman sedemikian.

Pada bulan April, mahkamah Kuwait menghukum ahli politik pembangkang lima tahun penjara kerana menghina amir, tetapi mahkamah rayuan membatalkan hukuman itu.

Pada bulan Februari, pendakwa Kuwait telah mendakwa hampir 25 orang yang menyinggung perasaan amir, yang mengakibatkan hukuman sekurang-kurangnya enam hingga hukuman penjara.