Morsi Menang Pilihanraya Presiden Mesir

1481

Morsi mendapat 13.2 juta undi daripada lebih 26 juta orang pengundi, mendapat kira-kira 51 peratus undi manakala pesaingnya, Shafiq Ahmed, perdana menteri terakhir di bawah Hosni Mubarak, menerima 12.3 juta undi. Lebih daripada 800,000 kertas undi dikira tidak sah.

Farouq Sultan, ketua suruhanjaya pilihan raya, menyampaikan ucapan yang panjang sebelum mengumumkan keputusan di mana beliau mempertahankan “kebebasan dan integriti” badan di tengah-tengah apa yang dipanggil ‘campurtangan oleh kumpulan-kumpulan politik yang tidak dinamakan’.

Dataran Tahrir Square dibanjiri puluhan ribu penyokong meraikannya sebaik kemenangan Morsi diumumkan (gambar) dengan mengibarkan bendera Mesir dan melaungkan “Allah Maha Besar” dan “Hancur  Pemerintahan Tentera.”

Televisyen nasional melaporkan, pemerintah tentera Mesir Mohamed Hussein Tantawi mengucapkan tahniah kepada Morsi dengan kemenangannya itu televisyen negeri.

Negara-negara  seluruh rantau juga melaungkan takbir dan mengucapkan tahniah antaranya adalah Turki, Emiriah Arab Bersatu (UAE), dan Pihak Berkuasa Palestin.

Morsi dijangka mengangkat sumpah jawatannya lewat bulan ini di hadapan mahkamah tertinggi di negara itu.

Jurucakap kempen Morsi,  Gehad el-Haddad berkata Morsi akan menjadi presiden kepada seluruh rakyat Mesir.

Ikhwan al-Muslimin dalam satu kenyataan menyebut bahawa Morsi telah meletak jawatan jawatan dalam Ikhwan dan Kebebasan dan Parti Keadilan, mengisi ikrar kempen.