Maoist Dan Aishah

1660

Oleh; Sazali Mohd Noor

Maoisme , secara rasmi dikenali sebagai Mao Zedong Pemikiran (Cina :毛泽东 思想; Cina tradisional:毛泽东 思想; pinyin: Máozédōng sīxiǎng ), adalah satu teori politik berasal dari ajaran pemimpin politik Cina Mao Zedong ( 1893-1976 ). Pengikutnya yang dikenali sebagai Maoists, yang menganggapnya sebagai bentuk anti- Revisionis Marxsisme –Leninisme, iaitu menolak sebarang kajian semula fahaman komunis.

Maoism dibangunkan semasa tahun-tahun 1950-an dan 1960-an, ia telah digunakan secara meluas sebagai ideologi membimbing politik dan tentera Parti Komunis China (CPC ).

Maoisme melihat golongan petani pertanian , dan bukannya kelas bekerja, sebagai kuasa revolusioner utama yang asasnya boleh mengubah masyarakat kapitalis ke arah sosialisme. ***[Wikepedia]

Pegangan bahawa ” Kuasa politik tumbuh keluar dari muncung senapang ,” organisasi Mao terutamanya menarik apabila ideologi Mao Perang Rakyat , menggerakkan sebahagian besar penduduk luar bandar untuk memberontak terhadap institusi yang ditubuhkan dengan melibatkan diri dalam perang gerila .

Maoisme melihat jurang perindustrian bandar dan luar bandar sebagai bahagian utama yang dieksploitasi oleh kapitalisme, dan mengenal pasti kapitalisme sebagai melibatkan pembangunan industri bandar dan masyarakat Dunia Pertama (First World) memerintah dan mengawal masyarakat Dunia Ketika (Third World).

Maoisme mengenal pasti pemberontakan petani dalam konteks nasional adalah sebahagian daripada konteks revolusi dunia, di mana pandangan Maoisme pandangan ‘desa global’ akan membanjiri bandar-bandar global.

Oleh kerana imperialisme (penjajahan) dilakukan oleh kapitalis dari pembangunan masyarakat ‘Dunia Pertama’ terhadap ‘Dunia Ketiga’ di luar bandar, Maoisme telah mengsahkan pergerakannya kemerdekaan bagi Dunia Ketiga.

Oleh kerana Maoism menyatakan ajarannya sebagai ‘anti kajian semula’ fahaman komunis lenin dan Karl Marx, maka ia pada asasnya adalah tidak mempunyai perbezaan.

Dimana, Marxsisme-Leninisme (fahaman Karl Marx dan Lenin) tidak menggalakkan hidup beragama tetapi mempromosi dan menggalakkan ‘ateisme’, kepercayaan tidak bertuhan, sebagai rukun asas.

Fahaman ateisme yang dianuti oleh Marxsis-Lenin ateisme mempunyai akar dalam falsafah Ludwig Feuerbach, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Karl Marx, dan VI Lenin yang merupakan fahaman kebendaan atau ‘Materialisme’.

Fahaman ini menganuti falsafah bahawa alam semesta wujud secara bebas daripada kesedaran manusia yang terdiri daripada hanya atom dan kuasa-kuasa fizikal yang terkandung dalam pernyataan ‘materialisme dialektik’.

Oleh itu, banyak negeri yang menganut faham Marxsis-Lenin, pada masa lalu dan pada masa ini, adalah juga negara ateis. Di bawah rejim-rejim ini, beberapa agama dan pengikut mereka disasarkan untuk “dihapuskan.”

Aishah dan Maoisme

Kepada dunia yang tidak memahami Isdlam dan ajarannya, mungkin tersekejut dengan kes seorang rakyat Malaysia yang terkurung selama 30 tahun dalam sebuah rumah di daerah Lambeth, kota London.

Individu yang dikenali sebagai ‘Aishah’ berumur 69 tahun dan dilaporkan ‘menjadi hamba’ kepada sepasang suami isteri Aravindan Balakrishnan dan Chanda, yang menganut fahaman ‘Maoisme’.

Seorang pesara guru, Kamar Mautum Abdul Wahab dilaporkan media berkata, beliau yakin Aishah adalah kakaknya, wanita Malaysia yang ‘ditahan’ oleh pemimpin kumpulan Komunis pada 1970 sejak 30 tahun lalu.

Aishah bukanlah seorang individu yang tidak berpengetahuan kerana menurut adiknya itu, Aishah belajar di salah sebuah sekolah paling elit di Malaysia dan mendapat biasiswa Komanwel untuk menyambung pengajian ke luar Negara.

Kamar berkata Aishah mempunyai masa depan yang cerah selepas mencatatkan keputusan cemerlang belajar di sekolah berasarama penuh, Kolej Tunku Kursiah di Seremban, Negeri Sembilan sebelum menyambung pengajian dalam bidang juru ukur bahan di London.

Selepas itu, Aishah berhijrah ke Britain pada 1968 dengan tunangnya Omar Munir dengan berhasrat untuk mencapai cita-citanya demi keluarga tetapi kemudiannya terlibat dengan kegiatan politik melampau sehingga dia sanggup melupakan segala-galanya untuk mengikut fahaman Maoist.*** [Akhbar Malaysia]

Dia juga dipercayai mempunyai hubungan dengan aktivis, Hishamuddin Rais yang mendakwa wanita terbabit mempelajari fahaman Marxist-Leninist dan pemikiran pemimpin China, mendiang Mao Zedong.

Pada 1991, abang Siti Aishah pernah meminta bantuan Hishamuddin yang ketika itu hidup dalam buangan untuk mencari adiknya yang hilang sejak berpindah ke Britain.

Ajaran Islam Menyelamatkan

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:

يُوشِكُ أَنْ تَدَاعَى عَلَيْكُمُ الْأُمَمُ مِنْ كُلِّ أُفُقٍ كَمَا تَدَاعَى الْأَكَلَةُ عَلَى قَصْعَتِهَا
قَالَ: قُلْنَا: يَا رَسُولَ اللهِ، أَمِنْ قِلَّةٍ بِنَا يَوْمَئِذٍ ؟
قَالَ: أَنْتُمْ يَوْمَئِذٍ كَثِيرٌ، وَلَكِنْ تَكُونُونَ غُثَاءً كَغُثَاءِ السَّيْلِ، تُنْتَزَعُ الْمَهَابَةُ مِنْ قُلُوبِ عَدُوِّكُمْ، وَيَجْعَلُ فِي قُلُوبِكُمُ الْوَهْنَ
قَالَ: قُلْنَا: وَمَا الْوَهْنُ ؟
قَالَ: حُبُّ الْحَيَاةِ وَكَرَاهِيَةُ الْمَوْتِ

“Begitu hampir waktunya orang-orang kafir saling menyeru untuk menyerang kamu semua dari segala penjuru sebagaimana orang-orang lapar mengerumuni dulang berisi makanan.”

Para sahabat bertanya, “Wahai Rasulullah, adakah pada ketika itu bilangan kami sedikit?”
Nabi menjawab, “Tidak, sebaliknya pada ketika itu bilangan kamu amat ramai, tetapi kamu seperti buih-buih di air bah. Sesungguhnya Allah akan mencabut rasa takut dari hati musuh-musuh kamu terhadap kamu. Dan Allah mencampakkan dalam hati kamu al-Wahn.”

Para sahabat bertanya, “Wahai Rasulullah, apa yang dimaksudkan dengan al-Wahn?”
Rasulullah menjawab, “Cintakan dunia dan takutkan mati.”

(Hadis Riwayat Ahmad, 37/82, no. 22397. Dinilai hasan oleh Syu’aib al-Arnauth. Abu Daud, 11/371, no. 3745. Dinilai sahih oleh al-Albani)

Antara serangan yang dilakukan oleh orang-orang kafir terhadap Islam adalah serangan pemikiran yang menyajikan pelbagai ‘ikutan dan fahaman’ berdasarkan pemikiran falsafah.

Ketidakpercayaan penganut Kristian terhadap agamanya di dunia Barat telah menyebabkan lahirnya fahaman sekularisma, yang memisahkan agama dengan politik dan pentadbiran.

Apabila ajaran agama tidak dipercayai, pemikiran ahli-ahli falsafah telah menjadi anutan dalam menyelesaikan masalah urusan politik dan pentadbiran.

Pemikiran bagaimana mentadbir dan mengurus dunia ini digantikan dengan falsafah sisial tentang bagaimana kaedah untuk menangani kehidupan ssosial manusia.

Fahaman Kapitalis muncul apabila seorang ahli ekonomi dan social German bernama Karl Marx yang mula mengutarakan teori kapitalisma sejak tahun 1818.

Kapitalisme ditakrifkan sebagai satu sistem sosial dan ekonomi yang di mana aset modal kebanyakannya dimiliki dan dikawal oleh orang persendirian, buruh dibeli upah wang, keuntungan modal terakru kepada pemilik swasta, dan mekanisme harga adalah digunakan untuk mengagihkan barangan modal kepada pengguna.

Serangan musuh-musuh Islam terhadap Islam yang bertembung di Barat telah membawa kepada penjajahan barat ke seluruh dunia, melalui perdagangan dan perniagaan yang membawa bersama fahaham kapitalisma.

Syarikat Hindia British adalah alat penjajah British yang akhirnya membawa kepada penjajahan kepada beberapa Negara termasuk Negara Malaysia.

Ketidakpuasan hati penduduk tempatan yang dijajah pemikiran dan dikongkong cara hidup oleh penjajah, akhirnya membentuk satu pemikiran revolusi, menentang penjajahan menerusi pemikiran baru dan tindakan kententeraan.

Ketika itu timbul tokoh falsafah Vladimir Ilyich Lenin yang telah mengembangkan pemikiran Karl Marx dalam soal kehidupan sosial berdasarkan pengagihan kekayaan Negara dan pemilikan harta.

Lenin telah mengubahsuai pemikiran Karl Marx dengan mengemukakkan teori beliau kepada pemikiran Marxsis dikenali sebagai Leninisme, yang ditambah pula dengan teori ekonomi Marxsis telah secara kolektif, kemudiannya dikenali sebagai Marxsisme-Leninisme.

Selamatkan aqidah Aishah

Ajaran dan pemikiran falsafah kehidupan social dan ekonomi Marxismen-Leninisme telah diadoptasi oleh pemimpin China Mao Zedong yang kemudiannya berkembang dengan gerakan parti komunis menentang penjajahan barat, terutamanya di Timur jauh, termasuk di Malaysia.

Apri penentangan yang meluap-luap terhadap penjajahan Jepun dan British telah membawa masuk pemikiran Maoisme ke Malaysia.

Sistem pendidikan Negara yang berasaskan sistem pendidikan British selepas kemerdekaan telah melenyapkan pengajaran Islam dan pengetahuan agama Islam hanyalah menjadi satu subjek elektif sehingga kini.

Ketakutan orang Melayu Islam untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah-sekolah kerajaan yang menggunapakai sistem pendidikan barat ternyata menjadi bukti kelemahan sistem tersebut yang telah berjaya memesongkan aqidah dan seluruh kehidupan.

Walaupun Aishah seorang pelajar cemerlang yang lulus dari sekolah berasarama penuh yang terkenal, Kolej Tunku Kurshiah, namun beliau gagal untuk memahami tujuan Allah menciptakan manusia dan hala tuju kehidupan sebenarnya manusia didunia ini.

Sebagaimana Aishah, ramai anak-anak Melayu Islam yang melalui proses pendidikan Negara ini terpaksa membuat ‘pusingan U’ apabila mereka menyedari bahawa, apa yang diajar kepada mereka adalah hanya menyelesaikan separuh sahaja dari kehidupan.

Hasil dari doktrin pendidikan Negara yang hanya dapat menyelesaikan masalah sosial dan ekonomi dunia, gagal melihat kehidupan di akhirat.

Selepas terkongkong bukan sahaja menjadi hamba kepada manusia, tetapi dalam dunia Maoisme, Marxisme-Leninisme selama 30 tahun, selamatkan aqidah Aishah!