Oleh : Nasrudin bin Hassan
Tuan Yang di Pertua, sehubungan dengan itulah maka saya mengambil kesempatan pada hari ini untuk mencadangkan supaya kerajaan menubuhkan apa yang disebut sebagai Majlis Hisbah Belanjawan Kerajaan.
Yang mana peranan Hisbah dalam sistem Kerajaan Islam merupakan sesuatu yang begitu penting. Asasnya terdapat di dalam Surah Ali Imran : 104
وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ
“Dan hendaklah ada di antara kamu kelompok yang menyeru manusia kepada kebajikan dan menyuruh manusia berbuat kebaikan dan melarang manusia berbuat kejahatan. Dan manusia yang sedemikian adalah orang yang berjaya.”
Tuan Yang di Pertua, sebenarnya terdapat pelbagai penulisan yang membicarakan prinsip Hisbah yang saya cadangkan ini seperti Al-Hisbah Fi Al-Islam oleh Ibn Taimiyyah dan juga secara umum di sentuh dalam kitab Ahkam Al-Sultaniyyah oleh Imam Al-Mawardi dan Ihya’ Ulum Ad-Din oleh Imam Al-Ghazali.
Ini kita boleh rujuk untuk dijadikan panduan bagaimana pelaksanaan dan penubuhan hisbah yang saya maksudkan itu
Tuan Yang di Pertua, cadangan Hisbah Belanjawan Kerajaan ini wujud kerana melihatkan pelbagai salah laku dan rasuah dalam agensi kerajaan yang telah menyebabkan negara kerugian berjuta-juta ringgit dan tentunya kesan akan kembali kepada rakyat.
Malah, kalau kita lihat, Tuan Yang di Pertua, Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) saban tahun juga saya lihat mempamerkan atau menunjukkan kepada kita bagaimana kelemahan-kelemahan tertentu dalam pengurusan projek dan juga perkhidmatan yang melibatkan wang rakyat dalam agensi-agensi dan juga kementerian-kementerian kerajaan.
Jadi ini adalah merupakan perkara yang perlu diberikan perhatian Tuan Yang di Pertua. Sebagai contoh, banyak projek dan perkhidmatan yang telah terlaksana dan tidak terlaksana dalam Bajet 2015 dan 2014 yang lalu, yang telah dibentangkan yang kita tidak tahu bagaimana kesudahannya.
Adakah ia benar-benar memenuhi specs yang telah ditetapkan ataupun berlaku penyelewengan, berlaku keciciran, ketirisan dan seumpamanya ?
Ini semua persoalan yang masih belum terjawab jikalau kita lihat dalam laporan audit saban tahun yang jelas menunjukkan berlaku kepincangan ini.
Tuan Yang di Pertua, justeru, Majlis Hisbah Belanjawan ini tidak hanya berfokus mengatasi masalah rasuah dan salah laku semata-mata.
Akan tetapi ia juga merupakan satu pengawasan terhadap kecekapan dan keberkesanan dalam penyaluran setiap wang negara yang mana perkara ini memang perlu dititik beratkan supaya kerajaan tidak bersikap sewenang-wenangnya terhadap keluar masuk wang dalam negara kita ini.
Jadi mestilah mempunyai satu pengawasan yang serius selain mengatasi masalah rasuah dan salah laku yang saya sebutkan tadi.
Majlis Hisbah ini juga mengawasi ketidakcekapan dalam setiap projek dan peruntukan yang dirancang pihak kerajaan.
Akhirnya Tuan Yang di Pertua, Suatu perkara yang penting juga adalah, Hisbah ini bersifat pelengkap (complement) kepada Jabatan Audit Negara dan SPRM itu sendiri. Ini kerana keupayaannya untuk mengawasi setiap tindakan dan juga pengurusan pihak kerajaan itu sendiri. Dia bukan hanya sekadar menjadi pengaudit setelah satu-satu tindakan telah diambil kerana itu tidak menyelesaikan masalah ketidakcekapan, masalah keciciran, masalah salah laku dan juga penyelewengan yang berlaku.
Akan tetapi dia lebih kepada untuk sebelum pelaksanaan itu berlangsung, ada pengawasan dan kawalan yang cekap dan juga telus.
Jadi, perkara ini saya harap dapat diberikan perhatian serius oleh pihak kerajaan untuk menangani keberkesan dan juga mungkin ketidakberkesanan dalam pengurusan kewangan.
Mestilah dilihat samada berkesan atau tidak berkesan, mesti ada satu badan hisbah dan itu insyaallah akan melahirkan sebuah kerajaan yang baik selepas daripada ini.
Oleh sebab masa yang terbatas dan terhad, sekadar itu sahaja. Terima kasih Tuan Yang di Pertua di atas keizinan yang telah diberikan kepada saya.
Sekian.
***Transkrip Ucap Bahas Bajet 2017 Ustaz Nasrudin bin Hassan, Ketua Penerangan PAS dan Ahli Parlimen Temerloh



























