Kuliah Jumaat; al-Quran Tetap Terpelihara

1500

Bahagian Pertama – Kitab Beriman kepada Kitab

al-Quran adalah satu-satunya kitab yg dijamin terpelihara oleh Allah SWT

FirmanNya :
إنا نحن نزلنا الذكر وإنا له لحافظون (Surah Al Hijr ayat 9)

Sesungguhnya kami lah yg menurunkan Al Quran dan kami lah yg benar2 memeliharanya.

Kitab2 lain tlh dipinda dan diubah oleh ulama2 yg menyeleweng.Ulama yg tunduk pada dunia. Sebagai contoh kitab Injil asalnya haramkan arak dan babi, tetapi sekarang kristian makna semuanya kerana isi kitab dah diubah.

Manakala Taurat pula asalnya mengandungi hukum Qisas dan Hudud, tetapi telah batalkan yahudi yang telah mengubah kitab Allah itu sesuka hati.

Adapun al-Quran yg di turunkan kepada Nabi Muhammad SAW tetap di pelihara bukan sahaja dalam tulisannya malahan melalui hafalan ayat, tajwid dan sebgainya.

https://youtu.be/TkN8TOKf_qA

[ Permulaan kuliah video rakaman ‘delay’ sehingga minit ke 23]

Bahagian Kedua – Kitab Riyadhus Solihin

Dari Ibnu Mas’ud Ra :
Nabi bersabda “Binasalah org2 yg melampau tidak kena pada tempatnya ( disebut 3x)

Hadis ini menerangkan tidak boleh berlebih lebih melampau dlm perkara Agama lebih dari had yg ditetapkan.Jgn melampau batas dlm perkara ibadat, aurat, muamalat, halal haram dan sebagainya.

Contohnya, sudah ada Solat wajib 5 waktu. Ada solat rawatib yg tlh di tetapkan oleh ulama fekah, tapi ada pula orang buat rawatib sampai 30 rakaat. Sembahyang sampai tak tidur, itu melampau dan lebih pada nabi.

Nabi minum dlm bekas yg di sediakan oleh org kafir tanpa bertanya.

Nabi berpesan bila berperang tidak boleh bunuh perempuan, kanak-kanak dan orang tua.Jika musuh minta berdamai Nabi terus berdamai selagi nampak tiada muslihat dan penipuan.

Bersederhana dalam semua perkara dan tidak melampau.

Dari Anas ra :
Nabi masuk masjid tiba2 terlihat tali terikat antara 2 tiang lalu bertanya tali apa.Kata mereka tali ini kepunyaan isterinya Zainab,jika beliau penat ketika solat sunat maka bergantung pada tali.Nabi menyuruh rungkaikan tali dan berkata bersembahyanglah seseorg kamu dalam keadaan kecergasannya.Apabila letih,rehat.

Al Qailulah – tidur yg sedikit di waktu tghari

Disebut di dalam hadis :
Kalau mengantuk masa smbahyang adalah syaitan.Brhentila dahulu berehat.

Mengantuk sewaktu tgh berperang adalah pertolongan Allah.Kerana Allah nk hilangkan rasa takut.

Bahagian Ketiga : Kitab Tafsir

Surah Al Balad Ayat 5-10: Menceritakan kaum kafir Mekah yang menentang kebenaran dan mendustakan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam.

أَيَحْسَبُ أَنْ لَنْ يَقْدِرَ عَلَيْهِ أَحَدٌ (٥) يَقُولُ أَهْلَكْتُ مَالا لُبَدًا (٦)أَيَحْسَبُ أَنْ لَمْ يَرَهُ أَحَدٌ (٧) أَلَمْ نَجْعَلْ لَهُ عَيْنَيْنِ (٨) وَلِسَانًا وَشَفَتَيْنِ (٩) وَهَدَيْنَاهُ النَّجْدَيْنِ (١٠

Terjemah Surat Al Balad Ayat 5-10

5. Apakah dia (manusia) itu mengira bahwa tidak ada sesuatu pun yang berkuasa atasnya?

6. Dan mengatakan, “Aku telah menghabiskan harta yang banyak.” [5]

7. [6]Apakah dia mengira bahwa tidak ada sesuatu pun yang melihatnya?[7]

8. [8]Bukankah Kami telah menjadikan untuknya sepasang mata[9],

9. dan lidah dan sepasang bibir?[10]

10. Dan Kami telah menunjukkan kepadanya dua jalan[11],

Wallahua’lam