Kita Sedang Menyaksikan Kehancuran “Kuasa Besar”

355

Bertenang fanatik komik Marvel, saya tidak menyalurkan pengarah AS yang cerewet Martin Scorsese dan pemecatan kejamnya terhadap francais filem popular yang mendominasi box office sebagai “bukan pawagam” – walaupun, saya bersetuju, ia adalah sampah anti-seni.

Saya, sebaliknya, merujuk kepada, sekarang, istilah usang yang telah menjadi penamaan geopolitik yang degil – terutamanya dalam konteks ketenteraan – sejak mungkin berakhirnya Perang Dunia II.

Dengan “kuasa besar”, maksud saya, sudah tentu, kuasa “utama” yang telah berubah menjadi kuasa “super” kerana membina senjata nuklear berlebihan yang luas di samping mengumpul simpanan senjata konvensional yang besar.

Berikut adalah senarai kecil kuasa-kuasa besar yang sekejap mengikut susunan, boleh dikatakan, status “kuasa besar” mereka: Amerika Syarikat, China, Rusia, dan United Kingdom. Perbelanjaan ketenteraan gabungan kuartet itu pada 2020 adalah lebih daripada $2.3 trilion, dengan Amerika menyumbang $1.93 trilion daripada jumlah wang yang terhenti itu.

Mari kita ketepikan China buat sementara waktu untuk mempertimbangkan soalan berikut: dari awal abad ke-21, apakah persamaan “kuasa besar” AS, British dan Rusia dari segi ketenteraan?

Di sebalik penentangan yang meluas dan riuh-rendah di jalanan oleh berjuta-juta rakyat bukan pemikir yang prihatin dan lebih ramai diplomat yang sopan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu – termasuk, kadang-kadang, dari AS, UK dan Rusia – paksi bodoh menyerang Iraq , Afghanistan dan Ukraine atas sebab-sebab yang biasa dibuat.

Selepas diberi amaran berulang kali bahawa apa yang dipanggil “pembebasan” mereka akan berubah menjadi rawa-rawa yang ditimbulkan oleh diri sendiri, meyakinkan para pemimpin AS, British dan Rusia mengarahkan pasukan berkuda mereka yang hebat ke hadapan dengan restu dan galakan kebanyakan akhbar domestik yang terlibat.

Nah, “kuasa besar” dan galeri berprofil tinggi mereka yang terdiri daripada pembimbing sorak yang dihukum dalam garis-garis kecil telah gagal. AS dan UK bukan sahaja dikalahkan oleh pemberontakan yang sabar dan kuat di Iraq dan Afghanistan, tetapi juga terpaksa mengemas perkakasan “kuasa besar” mereka yang hebat dan pulang ke rumah – dipukul, direndahkan dan dicemari.

Bekas ejen KGB peringkat kedua dan pelajar sejarah yang gagal, Vladimir Putin, sepatutnya memahami – memandangkan kebodohan George Bush Jr dan Tony Blair – bahawa apa yang anda fikir akan berlaku apabila “kuasa besar” menyerang, sebagai perbandingan, negara kecil dan apa yang sebenarnya berlaku mempunyai sedikit persamaan antara satu sama lain.