Kesan Kenaikan Kos Sara Hidup; Golongan Menengah Jadi Miskin – Siri 3

6932

Kos elektrik yang meningkat disebabkan oleh kenaikan pada tarif elektrik juga telah menyebabkan golongan menengah di negera ini menjadi miskin, selain dari kenaikan Harga bahan bakar (minyak) sebagaimana dikemukakan dalam siri 1 yang disiarkan sebelum ini.

Harga hartanah yang melambung, sebagaimana dibentangkan dalam siri 2, mengapa golongan menengah menjadi miskin, membinbangkan apabila dinyatakan bahawa sektor tersebut akan mengalami kenaikan harga 1 hingga 2% selepas penguatkuasaan GST pada bulan April tahun depan.

Selain itu, kos bahan makanan meningkat berikutan rantaian kenaikan harga akibat peningkatan kos bahan bakar (minyak) dan kenaikan tarif elektrik, menyebabkan suasa beli rakyat semakin ‘merudum’.

electric3. Tarif elektrik
Tarif tenaga meningkat pada kadar purata 15% berkuat kuasa 1 Januari tahun ini, selepas Putrajaya mengumumkannya pada bulan Disember 2013 yang telah meluluskan kenaikan oleh firma utiliti Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Harga yang kononnya dibangkitkan adalah didakwa sebagai satu langkah untuk mengurangkan subsidi Kerajaan dan meningkatkan perbelanjaan pembangunan.

Oleh itu, tarif elektrik purata di Semenanjung Malaysia meningkat sebanyak 4.99% per kWh atau 14,89% dari tahun 2011 purata kadar daripada 33.54 sen / kWh.

Menurut Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Dr Maximus Johnity Ongkili, pengguna tidak perlu bimbang kerana 70.67% penduduk tidak akan terjejas oleh kenaikan tarif. Hanya pengguna yang menggunakan elektrik pada kadar yang lebih 300kWh sebulan akan dikenakan kenaikan.

Namun, statistik menunjukkan bahawa rata-rata rumah dua tingkat adalah berhawa dingin di Lembah Klang dan menggunakan sehingga 714 kWj setiap bulan.

Dengan kenaikan 60% tarif kuasa sejak sedekad yang lalu, sebuah rumah tangga rata-rata sekarang perlu membayar RM294.04 anggaran sebulan, berbanding dengan hanya RM108.79 sebulan pada tahun 2004.

food4. Bahan makanan
Kita, rakyat Malaysia sangat suka makanan manis yang bergula. The Tarik yang menjadi kegemarab ramai, makanan ringan waktu minum the kita, dan bermacam-macam makanan mewah dan kepelbagaian pencuci mulut manis menggunakan banyak gula.

Jadi, tidak hairanlah bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menarik beberapa reaksi pahit dari orang ramai apabila beliau mengumumkan bahawa subsidi gula sebanyak RM0.34 sekilo akan dihapuskan dalam Bajet 2014.

Harga gula meningkat daripada RM2.50 kepada RM2.84 sekilogram tahun ini dan ia adalah satu peningkatan 96% dari harga gula pada tahun 2004, yang berharga hanya RM1.45 sekilo!

Selain meningkatkan tabungan awam, Datuk Seri Najib mendakwa penghapusan subsidi gula akan membantu mengatasi beberapa masalah kesihatan lazim yang dihadapi oleh ramai rakyat Malaysia, termasuk kencing manis dan penyakit jantung.

Walaupun gula itu sendiri bukanlah barang makanan asasi, ia adalah barangan asas dapur dan digunakan dalam banyak masakan dan pelbagai produk makanan, semua kaum di negara ini.

Kenaikan harga gula tidak diragukan lagi, telah mewujudkan kesan berganda terhadap kos sara hidup, seperti yang dibuktikan oleh kenaikan harga makanan dan minuman berikutan pengumuman yang dibuat kerajaan.

Dengan jumlah yang besar dalam kenaikan harga gula, ia tidak menghairankan bahawa the tarik yang hanya berharga RM0.80 kira-kira 10 tahun yang lalu, sekarang biaya anda RM1.20.

Dan banyak yang telah bersusah payah untuk menampung kos sara hidup yang tinggi, tindakan memotong subsidi kerajaan telah memaksa ramai rakyat yang sihat terpaksa mengetatkan lagi tali pinggang mereka.

Dengan contoh-contoh yang dinyatakan di atas, hari ini keluarga kelas menengah mungkin menghabiskan lebih RM3,065 sebulan hanya pada barang-barang asas yang penting seperti pembayaran balik kereta, penjimatan luar jangka, dana persaraan, premium insurans, dan biaya hidup lain yang tidak termasuk.

Kehidupan masakini, memandangkan kenaikan harga barang-barang keperluan sehari-hari dan kenaikan petrol, istilah kelas menengah hanya mungkin bermakna seseorang memiliki sebuah kondominium atau flat terlalu kecil, hampir tidak mampu hidup dari gaji bulanan untuk membayar kos kehidupan.

Sekiranya, dengan keadaan itu, kelas menengah yang dahulunya dapat hidup selesa kini menjadi miskin, bagaimana pula golongan miskin dan miskin tegar di negara ini.

Artikel sebelum ini;

Kesan Kenaikan Kos Sara Hidup; Golongan Menengah Jadi Miskin – Siri 1
Kesan Kenaikan Kos Sara Hidup; Golongan Menengah Jadi Miskin – Siri 2