Keganasan Anti Islam Merebak Ke Tengah Myanmar

540
http://buletinonline.net/images/stories/aberita20/628x471.jpg

Kejadian pada Selasa 30 April di Okkan, 110km di utara Yangon, adalah keganasan anti-Islam terbaru yang menggoncang negara Asia Tenggara itu sejak akhir bulan Mac.

Di Chauk Tal, sebuah kampung terpencil, api masih menyala pada malam Selasa dari rangka beberapa struktur yang terbakar, sementara penduduk kampung yang mengalami masalah menangis dan menjirus air dengan baldi untuk cuba memadamkan api.

Penduduk berkata seramai 400 penganut agama Buddha bersenjata dengan batu bata dan kayu telah melalui kawasan tersebut.

Para perusuh mensasarkan kedai orang Islam dan menggeledah dua masjid, kira-kira 20 orang polis rusuhan kemudiannya dikerah untuk menjaga salah seorang daripada masjid itu, yang pecah pintu dan tingkapnya.

Di Okkan, dua buah masjid telah ditakluki dan dirompak, manakala lebih daripada 100 rumah Islam di tiga buah kampung berdekatan telah dibakar dalam serangan keganasan.

“Mereka datang sekitar pukul 1 tengah hari dan kebanyakan orang adalah dari bandar ini, bukan dari luar. Terdapat kira-kira 50 daripada mereka,” kata Khin Maung Than, pekedai 60 tahun di Okkan.

Polis tempatan berkata beratus-ratus orang telah mengambil bahagian dalam serangan itu.

Menghentikan penyebaran keganasan mazhab telah terbukti menjadi cabaran besar bagi kerajaan reformis Thein Sein sejak ia tercetus di negeri Rakhine barat tahun lepas.

Kumpulan hak asasi manusia baru-baru ini menuduh pentadbiran presiden gagal untuk melumpuhkan kemarahan Buddha.

Minggu lepas, Human Rights Watch mengeluarkan laporan yang paling komprehensif dan terperinci lagi keganasan di negeri Rakhine.

Laporan itu menuduh pihak berkuasa, termasuk sami-sami Buddha, ahli politik tempatan dan pegawai kerajaan dan pasukan keselamatan negara, yang berkempen menganjurkan “penghapusan etnik” terhadap minoriti Islam yang dikenali sebagai Rohingya.

Kira-kira 125,000 orang, kebanyakannya orang Islam, telah diasingkan kerana anutan agama meraka, yang menyumbang kira-kira empat peratus daripada kira-kira 60 juta orang di negara ini.

Kira-kira satu pertiga daripada penduduk negara itu terdiri daripada kumpulan etnik minoriti. Ada yang telah melancarkan perang terhadap kerajaan untuk autonomi.