Keakraban Pemimpin Pakatan Rakyat Menjadi Perhatian

767

http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/08/PenamaanCalon%20067.jpg

Tidak mengira latarbelakang bangsa atau ugama dan parti mana yang mereka wakili, duduk bersama dibawah satu khemah, bertegur sapa dan berbual mesra membuktikan perpaduan sebenar rakyat Malaysia.

Rakaman detik-detik penamaan calon PRK Permatang Pasir jelas menonjol sehingga menarik perhatian beberapa pemimpin Barisan Nasional untuk berkunjung ke khemah Pakatan Rakyat.

(Gambar kanan – Ustaz Salleh Man, seorang berkelulusan Ijazah Universiti Malaysa, calon PAS yang terkenal dengan kegigihan membangun dan menggerakkan masyarakat)

Berikut adalah catatn detik-detik proses penamaan calon semalam;

6.20 pagi : Menjelang hari pernamaan calon pilihan raya kecil Permatang Pasir pagi ini. Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Presiden Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng antara pimpinan utama Pakatan yang dijangka akan mengiringi calon PAS Ustaz Saleh Man


6.30 pagi : Pasukan keselamatan PAS, Unit Amal yang berseragam merah mula kelihatan menjalankan tugas mereka menjaga keselamatan dan laluan di tempat penyokong PAS dan Pakatan rakyat berkumpul.

Dalam pada itu, beberapa jalan ditutup kepada semua jenis kenderaan mulai pukul 6 pagi tadi. Antara jalan yang ditutup ialah Jalan yang ditutup adalah Jalan Berapit di hadapan perkuburan cina Berapit dan simpang tiga Jalan Berapit/Jalan Mengkuang.

 http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/08/PenamaanCalon%20038.jpg

7.15 pagi : Trak-trak anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) yang sejak awal pagi tadi telah beratur ditepi jalan mula bergerak ke pusat penamaan calon.

8.07 pagi : Helikopter PDRM mula kelihatan berlegar-legar diruang udara.

 

8.10 pagi : Menurut petugas, jumlah mencecah lebih kurang 2 000 ribu orang penyokong PAS sudah mula berkumpul di simpang laluan masuk menuju pusat penamaan calon di Simpang Tiga Berapit

Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa dan Timbalan dewan Pemuda PAS Pusat, Azman Shapawi. Turut serta YB Nizar Jamaluddin.

8.15 pagi : Ahli jawatan kuasa PAS Pusat, Mohammad Sabu yang tiba dengan motorsikal besar antara yang menarik perhatian di pagi hari penamaan calon ini.

Turut juga kelihatan ahli kelab penyokong PAS dari kaum cina dan India turut bersama-sama menyertai perarakan pada pagi ini.

8.20 pagi : Calon PAS, Ustaz Salleh Man tiba dengan diiringi pemimpin Pakatan Rakyat

8.20 pagi : Seramai 10 000 penyokong Pakatan rakyat mula bergerak ke pusat pencalonan di IKhttp://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/08/PenamaanCalon%20043.jpgBN Bukit Mertajam dengan diketuai Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa.

8.25 pagi : Bacaan doa dipimpin Ustaz Nasharuddin Mat Isa, dan baru sahaja sampai Naib Presiden PAS Pusat, Salahuddin Ayub.

Kira-kira 1,000 penyokong parti itu berkumpul di luar pusat penamaan calon.

8.24 pagi : Laungan takbir, ‘hidup rakyat’ dan ‘hancur BN’ mula bergema dari kumpulan penyokong BN, manakala disebelah penyokong BN masih kelihatan kelompok-kelompok kecil sahaja.

8.34 pagi : Sedikit kekecohan berlaku dihadapan penyokong PAS. Manakala beberapa individu yang dipercayai penyokong Umno yang tersesat laluan di minta kembali ke tempat penyokong BN kerana tiada pas kebenaran.

8.35 pagi : Kira-kira 50 pemimpin PAS dan anggota komponen Pakatan yang lain – antaranya Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar dan Setiausaha Agungnya, Datuk Mustafa Ali – memasuki IBKN dengan mengiringi calon, Salleh Man untuk menyerahkan borang penamaan calon.

 http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/08/PenamaanCalon%20071.jpg8.41 pagi : Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dato’ Seri Anwar Ibrahim tiba di pusat penamaan calon bersama beberapa lagi pimpinan parti itu.

Sementara itu, penyokong-penyokong Pakatan Rakyat pula diberi taujihad oleh Exco Pemuda Pusat, Ustaz Ridhuan Mad Nor.

8.50 pagi : Ucapan oleh Ustaz Yusni, Ketua Pemuda Penang, Ustaz Yusni Mat Piah. Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng bersama penyokong DAP tiba. Proses penamaan calon akan berlangsung sedikit masa lagi.

9.00 pagi : Proses penamaan calon sedang mula berlangsung.

9.05 pagi : Giliran calon PAS, Salleh Man melengkapkan borang dan menyerahkannya kepada Pegawai Pengurus Pilihan Raya, sejurus Rohaizat menyerahkan borangnya.

Sebelum itu, calon PAS dan rombongan masuk ke pusat penamaan calon. Kedua-dua mereka dikatakan tersekat di tengah-tengah penyokong yang ramai sebelum ini.

9.10 pagi : Selawat bergema dari penyokong Pakatan Rakyat sementara menunggu ketibaan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang.

Setakat ini hanya dua calon yang menyerahkan borang penamaan calon. Masih tiada calon-calon bebas yang kelihatan di pusat penamaan calon ketika ini http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/08/PenamaanCalon%20075.jpg

9.17 pagi : Presiden PAS, Abdul Hadi Awang tiba, sedikit kekecohan dari penyokong berlaku bila polis menghalang dan menghimpit Presiden PAS itu. Beberapa minit sebelum itu Mursyildul Am PAS tiba ke pusat penamaan calon.

9.45 pagi : Ahli jawatan kuasa PAS Pusat, Mohammad Sabu membuat pengumuman tergempar bahawa  PAS akan membuat bantahan pencalonan terhadap calon BN, disambut laungan penyokong Pakatan Rakyat.
Rohaizat Othman yang juga seorang peguam syarie dimaklumkan telah pun dipecat dari Bar Council kerana menipu pelanggannya dan telah pun dihadapkan ke Jawatankuasa Disiplin.

10.00 pagi : SPR telah mengumumkan proses penghantaran borang telah di tutup. Di luar dewan, lagu tema PAS berkumandang di kawasan penamaan calon.

10.05 pagi : Pegawai Pengurus Pilihan Raya mengumumkan proses bantahan bermula. Sesi pameran dan bantahan borang penamaan calon bermula. Ia akan berlangsung selama sejam.

10.10 pagi Calon Bebas dan pakar motivasi Kamhttp://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/08/PenamaanCalon%20109.jpgarul Ramizu Idris, yang pernah bertanding di Bukit Gantang dan Penanti tidak dapat menyerahkan borang pencalonan kerana lewat dan hadir selepas pukul 10.00 pagi tadi.

10.15 pagi : 10 org wakil pengundi Permatang Pasir dimaklum akan tampil untuk membuat bantahan yang diumumkan Mad Sabu sebentar tadi.

10.20 pagi : Penyokong setia PAS tetap setia menanti walaupun cuaca menginjak panas. Suasana semakin meriah dengan semangat dari penyokong Pakatan Rakyat.

10.38 pagi : Wakil pengundi-pengundi Permatang Pasir sedang mengisi borang bantahan dan menyerahkan borang berkenaan. Pegawai SPR bertugas sedang menyemak dan meneliti borang yang serahkan. Penyokong Pakatan Rakyat masing-masing sedang tunggu keputusan.

10.58 pagi : Kehadiran peyokong Pakatan Rakyat yang semakin ramai sehingga terpaksa memasuki ke dalam pagar di hadapan IKBN
11.00 pagi : Sesi pameran dan bantahan pencalonan sudah berakhir. Masih menantikan pengumuman dari pegawai SPR.
http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/08/PenamaanCalon%20132.jpg
11.20 pagi : Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat keluar dari pusat penamaan calon, ketika ini beliau disambut penyokong Pakatan Rakyat.
Sementara itu, di kekecohan mula berlaku dengan serangan pukulan dari anggota polis terhadap Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan. Serangan tanpa sebab idan penangkapan ahli  parlimen itu mengakibatkan kemarahan penyokong Pakatan Rakyat.

11.30 pagi : Pegawai Pengurus Pilihan Raya Roslan Yahya telah mengumumkan calon yang akan bertanding bagi Pilihanraya DUN Permatang Pasir (N.11) iaitu Salleh Man dari PAS dan Rohaizat Othman dari BN.

Lima belas bantahan yang dikemukakan terdahulu, bagaimanapun ditolak SPR.


11.35 pagi : Pimpinan Pakatan Rakyat dan calon PAS keluar dari pusat penamaan calon. Bacaan doa oleh Ustaz Sabri (calon yang lawan Pak Lah). Ketika ini calon PAS sedang berucap kepada penyokong PAS yang hadir.

11.35 pagi : Sah! Hanya satu lawan satu di Permatang Pasir. Saingan satu penjuru antara calon PAS dan BN. Ketika ini penyokong mula beransur bersurai.  http://prkn11penang.pas.org.my

http://www.youtube.com/watch?v=Bp_MLl7fsrk