Iran Seru Jiran Selatan Sekat Serangan AS

21

Tehran, IRNA – Iran memberi amaran kepada jiran-jirannya di selatan untuk segera menghalang AS daripada menggunakan wilayah mereka untuk serangan ke atas tanah Iran, dengan mengatakan serangan balasnya ke atas pangkalan AS adalah pertahanan diri yang sah di bawah Perkara 51 Piagam PBB.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari Khamis, Kementerian Luar Iran mengutuk dasar AS yang “kolonial dan sombong” yang melanggar kedaulatan negara dengan menempatkan pangkalan dan pasukan tentera di wilayah asing. Ia mengatakan negara-negara, terutamanya jiran selatan Iran, memikul tanggungjawab yang jelas untuk menghentikan Washington daripada menggunakan tanah, perairan dan ruang udara mereka untuk menyediakan dan melancarkan serangan terhadap Republik Islam.

“Serangan pertahanan Iran terhadap pangkalan, kemudahan dan aset tentera yang digunakan untuk pencerobohan terhadap Iran adalah selaras dengan hak Iran yang sah dan wujud untuk mempertahankan diri di bawah undang-undang antarabangsa dan Perkara 51 Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu,” kata kementerian itu.

Ia menyeru negara-negara jiran di selatan Teluk Parsi untuk “segera menghalang penceroboh daripada menggunakan kemudahan dan domain wilayah, maritim dan ruang udara mereka untuk pencerobohan terhadap Iran, bagi menghentikan kesinambungan dan penyebaran api perang di rantau ini.” Ia memberi amaran agar tidak membenarkan “plot jahat Amerika-Zionis untuk mewujudkan permusuhan dan ketidakpercayaan di kalangan negara-negara di rantau ini” berjaya.

Kementerian itu menekankan bahawa Iran “tidak mempunyai permusuhan atau permusuhan terhadap mana-mana jirannya atau negara-negara di rantau ini” dan berkata ia percaya bahawa satu-satunya jalan menuju keselamatan yang berkekalan adalah “persefahaman dan kerjasama antara negara-negara di rantau ini, bebas daripada kehadiran tentera dan campur tangan Amerika yang merosakkan dan jahat.”