Insiden Low Yat; Pemuda PAS Seru Kekalkan Muafakat

1184

Dewan Pemuda PAS Malaysia melahirkan rasa dukacita yang mendalam dan begitu perihatin terhadap kejadian pergaduhan berlaku di Plaza Low yang melibatkan anak-anak muda Malaysia yang berjiwa merdeka.

Ketuanya, Ustaz Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz berkata, dalam apa jua keadaan pun, kejadian begitu mencemari kemuliaan bulan Ramadhan.

“bulan Ramadhan yang mendidik kita kepada kejernihan, kesabaran, kasih sayang dan kesantunan yang tinggi.

“Dengan harapan yang begitu tinggi, kami menyeru semua pihak agar bertenang dan bersama menyokong dan mendorong kepada usaha-usaha penjernihan dan permuafakatan,”ujarnya

Walaupun beliau sedih dengan kes jenayah perniagaan yang samada berpunca daripada pihak peniaga atau pun pembeli, namun katanya, ia tidak boleh sama sekali mendorong kepada tindakan beremosi dan merajakan nafsu dalam proses mencapai jalan penyelesaian.

nik abduh azizKatanya, tindakan sedemikian pastinya akan menambahkan lagi kekusutan dan membawa akibat yang lebih buruk.

Justeru itu, Dewan Pemuda PAS Malaysia menyeru anak muda Malaysia agar tidak mudah terpengaruh dengan suara-suara buruk yang bersifat perkauman dan permusuhan.

“Seperti pesan Rasulullah SAW, dengan kedatangan Islam yang mulia, seruan perkauman dan rasis sudah menjadi bangkai jahiliyah yang ditinggalkan.

“Dewan Pemuda PAS Malaysia juga menyeru pihak kerajaan agar segera menjalankan siasatan menyeluruh ke atas kejadian yang berlaku dalam mengenal pasti punca sebenar dan membawa pihak yang bersalah ke muka pengadilan,”tegas beliau dalam satu kenyataan.

Adalah perlu untuk rakyat Malaysia, kata Ahli Parlimen Pasir Mas itu, melihat kejadian ini dalam kerangka fikir yang lebih besar.

Katanya, kerajaan perlulah menjadi contoh dan teladan terbaik ke arah sifat amanah, telus dan benar di dalam menangani isu-isu jenayah perniagaan dan ekonomi yang melanda negara kita.

“Baik sesebuah kerajaan yang memerintah akan banyak membantu kepada baiknya kehidupan rakyat jelata,”tambah beliau