Fakta dan Angka: Wanita dan Gadis Semasa Perang di Gaza

160

Berikutan serangan ngeri 7 Oktober 2023 oleh Hamas ke atas Israel, yang mengakibatkan kira-kira 1,400 kematian, 4,629 kecederaan, dan dianggarkan 200 orang dijadikan tebusan, dan pengeboman sengit yang berlaku di Gaza oleh Israel, Wanita PBB telah berusaha untuk menganalisis kesan yang berbeza. pada wanita, lelaki, lelaki dan perempuan, untuk memastikan tindak balas yang mencukupi untuk keperluan mereka.

Wanita PBB menyeru gencatan senjata kemanusiaan segera dan untuk penubuhan akses kemanusiaan untuk memudahkan kemasukan segera bantuan kemanusiaan, termasuk bekalan makanan, air, bahan api, dan kesihatan untuk wanita dan gadis di Semenanjung Gaza.

Malah sebelum krisis sekarang, keadaan di Gaza adalah teruk, dengan 97 peratus lelaki dan 98 peratus wanita di Gaza takut akan keselamatan mereka.

Data di bawah, yang terdiri daripada angka anggaran dan dikemas kini setakat 20 Oktober, menunjukkan bagaimana wanita dan gadis di Gaza telah mengalami serangan dan perpindahan, serta gangguan sosial dan ekonomi, sejak 7 Oktober. Baca laporan Penilaian Pantas dan Respons Kemanusiaan penuh untuk data lanjut, maklumat sumber dan untuk mengetahui tentang tindak balas Wanita PBB terhadap krisis.

Rujukan : Wanita PBB