Enam ‘gugur’ dalam demo dekat masjid di Syria

604

http://buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2011/03/protestatderaa.jpgPasukan keselamatan Syria melepaskan tembakan ke atas penunjuk perasaan antipemerintah berhampiran sebuah masjid semalam.

Kejadian di bandar Deraa itu menyebabkan sekurang-kurangnya enam orang terbunuh dan ramai lagi cedera.

Seorang aktivis hak asasi berkata pasukan keselamatan melepaskan tembakan peluru hidup dan gas pemedih mata ke atas penunjuk perasaan yang duduk beramai-ramai berhampiran Masjid Omari yang menyaksikan demonstrasi selama enam hari berturut-turut.

‘Mereka memotong bekalan elektrik dan melepaskan tembakan selepas itu,’ katanya.

Laungan ‘Allahu Akbar’ kedengaran sedang tembakan dilepaskan.

Tidak pula diketahui sama ada penunjuk-penunjuk perasaan itu membawa senjata atau tidak

Syria, yang masih di bawah undang-undang darurat 1963 yang melarang sebarang bentuk tunjuk perasaan, menyaksikan demonstrasi menuntut pemerintah Presiden Bashar Al-Assad berundur sejak seminggu lalu.

Deraa, sebuah bandar kira-kira 100 kilometer ke selatan Damsyik, menjadi pusat tunjuk perasaan dalam kebangkitan terbaru rakyat Syria itu.

Sebelum ini, para penunjuk perasaan yang telah mendirikan khemah di pekarangan masjid berkata mereka akan kekal di tapak itu sehingga permintaan mereka dipenuhi.

Pemimpin masjid itu, Imam Ahmad Siasneh, berkata tunjuk perasaan di situ diadakan secara aman.

Pertempuran terbaru semalam menjadikan bilangan korban mencapai 10 orang sepanjang tunjuk perasaan yang diadakan bagi menuntut kebebasan politik dan usaha menghentikan gejala rasuah di negara yang mempunyai 20 juta penduduk itu.

Para penunjuk perasaan turut menuntut supaya dihentikan penindasan yang dilakukan ke atas penduduk setempat oleh pasukan polis rahsia, yang diketuai sepupu Presiden Assad di wilayah Deraa.

Presiden Assad kini berdepan dengan cabaran paling besar terhadap pemerintahannya sejak mengambil alih tampuk kepimpinan daripada ayahnya, Encik Hafez Al-Assad, pada 2000.

Kelmarin, Naib Presiden Farouq al-Shara berkata Presiden Assad komited untuk meneruskan ‘pembaharuan dan modenisasi’ di Syria. — Reuters.