Empat Minit Terakhir ‘1Malaysia’

813

http://buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2010/07/DSC_0688.jpgKuala Berang, HULU TERENGGANU – Empat minit terakhir ceramah Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia, Dato’ Seri Anwar Ibrahim telah mendedahkan ‘kejelekan’ produk-produk ‘1Malaysia’ ciptaan Perdana Menteri (PM), Dato’ Seri Najib Razak.

Anwar menepis fitnah yang menuduh beliau menggadaikan ‘Melayu’ demi cita-citanya untuk menjadi PM dengan membongkar kejelekan gagasan 1Malaysia ciptaan Najib.

Menurutnya, 1Malaysia Najib lah merampas dan menggadaikan tanah-tanah bersaiz mega dalam dan pinggiran bandaraya Kuala Lumpur.

Katanya, Tanah Kem Tentera Udara Sungai Besi (Gambar), Tanah Institut Penyelidikan Getah (FRIM) Sungai Buluh dan Tanah Jalan Cohchrane Kampung Pandan tersebut kemudiannya telah diberikan ‘tanpa tender’ kepada seorang ahli perniagaan Cina, George Low.

“Satu perkara yang disebut Dato’ Seri Najib (dalam) Rancangan Malaysia Ke-10 yang saya (rasa) cukup bahaya,

“di Kuala Lumpur tanah yang paling besar di Sungai Besi (Kem Tentera Udara), kemudian tanah yang paling besar di Sungai Buluh (FRIM), tanah Jalan Cochrane (Kampung Pandan),

“saudara tahukah? Ini pemimpin Melayu Umno, semuanya (tanah-tanah tersebut) telah diberikan kepada Yayasan 1Malaysia, semua tanpa tender, tanah yang boleh dibangunkan (bernilai) berbilion ringgit,

“diberikan begitu saja kepada Geoge Low,”jelasnya.

Selain itu, Anwar turut menceritakan ‘kebobrokan’ pemimpin Melalyu Umno Menteri Wilayah Persekutuan yang telah bertindak mahu menyerahkan 40 peratus tanah rezab Melayu Kampung Baru Kuala Lumpur kepada orang Cina.

Katanya, cadangan raja Nong Chik itu telah ditentang sekeras-kerasnya oleh Ahli Parlimen PAS Titiwangsa Dr. Lo’ Lo’ Mohd Ghazali

http://www.youtube.com/watch?v=yvh5EsJDhmI