Dato’ Mustafa Tidak Bertanding

879

Beliau yang juga Pesuruhjaya Perhubungan PAS Terengganu berkata demikian ketika berucap merasmikan Muktamar Pemuda PAS Negeri Terengganu di Kuala Ibai, disini semalam.

Selain dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pemilih, katanya, beliau tidak bersedia lagi untuk bertanding sebarang jawatan.

“Saya nak sebutlah hari ini, tidak timbullah nak naik pangkat sebab saya tidak bertanding. Saya tidak bertanding dah dalam pilihanraya PAS,

“saya pengerusi Jawatankuasa Pemilih, tidak boleh bertanding, bukan kerana jadi Pengerusi itu maka saya tak bertanding,  saya memang tidak bersedia lagi,”katanya.

Sebelum itu beliau menekankan bermuafakat dalam memilih kepimpinan parti adalah satu perkara yang amat penting.

Katanya hanya di negeri Terengganu yang mengekalkan amalan pemilihan ‘segugus’ atau pun ‘syura’ dalam kepimpinan samada pemuda ataupun (peringkat) kawasan.

“Muafakat, berpakat supaya tidak belawan sebenarnya satu benda (perkara) yang baik dalam Jamaah,

“kepada Pemuda saya nak beritahu, amalan yang kita namakan pilih segugus, syura, dalam kepimpinan samada Pemuda ataupun Kawasan, yang kita mulakan sejak tahun 80an,

“yang kekal sebenarnya, ialah di negeri Terengganu ini, yang lain tidak kekal, semua negeri lain berlawan belaka,”katanya.

Lihat Klip Video