Skandal; Awang Adek DiBeri Tempoh Tiga Minggu

1099

Dato Saifuddin Nasution Ismail selaku Setiausaha Agong PKR menuntut penjelasan daripada Timbalan Menteri Kewangan, Senator Datuk Dr Awang Adek Hussin berhubung dakwaan wujudnya penyiasatan terhadap salahlaku beliau semasa beliau menjadi Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM)

Dalam kenyataan media yang diedarkan, Saifuddin  meragui hubungan Awang Adek dengan seorang ahli perniagaan, Chung Hon Cheong, yang menjadi pemilik serta pengarah kepada syarikat  Sun Prestige Sdn Bhd, syarikat Vertex United Sdn Bhd, berikutan beberapa transaksi kewangan yang membabitkan mereka berdua.

Menurutnya, keraguan juga timbul berikutan terdapat fakta yang membuktikan beliau mempunyai hubungan dengan Sun Prestige Sdn Bhd, yang memperolehi kontrak mencetak nota RM2.00 sebanyak 100 juta keping dari BNM.

Justeru beliau meminta Awang Adek untuk menjelaskan beberapa keraguan:

1. Mengapakah pada 1999, Awang Adek menjual rumahnya di Damansara  kepada Vertex United Sdn Bhd pada harga RM550,000.00?

2. Mengapakah Chung Hon Cheong menerusi Ultimate Holidays Sdn Bhd membuat pembayaran penerbangan Awang Adek ke Tokyo untuk trip penerbangan 28 Jun 1999 hingga 1 Julai 1999?

3. Benarkah isteri Awang Adek membeli Honda Civic 1.6 menerusi Chung Hon Cheong dan benarkah beliau yang membayar ansuran bulanan sebanyak RM2122.00 sebulan?

4. Benarkan Chung Hon Cheong membuat sumbangan (donation) kepada beberapa buah persatuan yang dinaungi Awang Adek?

5. Siapakah yang membiaya pembelian rumah banglo dua tingkat di Tropicana?

Katanya, ada banyak lagi maklumat mengenai pelbagai pembayaran insuran hartanah, pembayaran road tax, pembelian kereta, bayaran pengaturan permainan golf, pembayaran bil telefon yang membabitkan Awang Adek dengan Chung Hon Cheong.

“Kes-kes ini seolah-olah menunjukkan, wujudnya hubungan rapat bekas Penolong Gabenor BNM dengan syarikat yang memperolehi kontrak jutaan RM dari BNM.
“Apakah hubungan ini boleh dijadikan asas untuk Chung Hon Cheong menggunakan pengaruhnya kepada pengurusan atasan BNM untuk menganugerahkan kontrak kepada beliau?,”soalnya.

Sehubungan itu, beliau memberikan tempoh tiga minggu untuk Awang Adek menjelaskan segala dakwaan yang disenaraikan terhadap beliau.